Het paleodieet

24 december 2015 | Auteur: | Posted in Afvallen

Genetisch gezien is de mens de afgelopen 150.000 jaar nauwelijks veranderd. Onze voeding is echter wel gigantisch veranderd, zeker de afgelopen eeuw door de komst van de voedingsindustrie. Maar ook zo’n 10.000 jaar geleden hadden we te maken met een grote verandering in onze voeding door de komst van de landbouw en veeteelt.

Geraffineerde suikers en koolhydraten

Voeding zoals geraffineerde suikers en koolhydraten, granen, aardappels en zuivel vinden we normaal. Maar dit soort voeding is helemaal niet normaal voor de mens. Het lichaam is genetisch niet geschikt voor het verteren van dergelijk voedsel.
Genetisch is ons lichaam ingericht op de voeding welke onze verre voorvaderen aten. Dit is voeding welke voornamelijk bestaat uit vlees, vis, noten, zaden, groenten, eieren en fruit. Tot 10.000 jaar geleden bestond het dieet van de mens uit deze voeding, dit is de periode van het paleolithicum (oude steentijd), aan deze periode dankt het paleodieet dan ook haar naam.

Welvaartsziekten

Er is een stroming in de wetenschap welke van mening is dat welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekte, kanker en een te hoge bloeddruk worden veroorzaakt door de levensstijl en voeding van de moderne mens. Waar onze verre voorvaderen eerst moesten jagen (bewegen) voordat er gegeten kon worden hoeven we nu alleen maar aan te schuiven aan tafel. De moderne voeding bestaat voor een groot deel uit (geraffineerde) koolhydraten uit brood, pasta’s, rijst, aardappels, zoutjes en chips. Daar bovenop komen nog de (geraffineerde) suikers uit frisdranken en snoepgoed.

Naast al deze koolhydraatbronnen maken we veel gebruik van zuivelproducten zoals melk, yoghurt, vla, kaas en margarine. Er gaan van uit de wetenschap ook steeds meer geluiden op dat zuivel niet zo gezond is als we dachten. Dit zou te maken hebben met het feit dat zuivel geen onderdeel is van het dieet van onze verre voorvaderen waardoor de mens genetisch niet is voor het verteren van zuivel.

Voedingsmiddelen uit het paleodieet

Het paleodieet gaat uit van de voeding welke de mens als jager-verzamelaars aten. Dat wil zeggen, op de veronderstelling van wat de jager-verzamelaar at. Dit omdat er alleen maar aannames zijn over wat we als jager-verzamelaars aten. De komst van schrift deed ongeveer 5000 jaar geleden zijn intrede. Van gebeurtenis voor die tijd zullen we daarom aannames moeten maken.

Aangenomen wordt dat de mens vlees en vis at welke men verkreeg door er jacht op te maken. Omdat roofdieren moeilijk te vangen zouden zijn door de primitieve mens wordt aangenomen dat men jacht maakte op, de langzamere, plant- en graseters. Verder wordt aangenomen dat de mens eten welke in de omgeving in verschillende seizoenen voorhanden was verzamelden. Aangenomen wordt dat men verschillende groenten, wortels, fruit, noten en zaden verzamelden en at.

Richtlijnen van het paleodieet

Het paleodieet heeft veel richtlijnen waar men zich aan moet houden bij het volgen van dit dieet. Op sommige richtlijnen kunnen weer uitzonderingen van toepassing zijn. Om deze reden is het paleodieet best een lastig dieet om te volgen. Waarbij men zich zeker in het begin telkens bewust moet zijn van de keuzes welke voor de maaltijd worden gemaakt.

Hieronder volgt een opsomming van de meest belangrijke richtlijnen. Deze opsomming is bij lange na niet compleet. Er zijn naast deze richtlijnen nog veel meer richtlijnen en uitzondering.

  • Dit is misschien wel de meest opvallende richtlijn uit het paleodieet: men hoeft alleen te eten bij honger, en niet te eten als er geen honger is. De 3 vaste maaltijden per dagen zijn dus geen must, meer of minder maaltijden per dag is prima.
  • Naast de groenten worden vlees- of vissoorten gegeten welke rijk zijn aan dierlijke vetten. Groenten kunnen zowel gekookt als rauw gegeten worden.
  • Het paleodieet bestaat voor maar een beperkt deel uit koolhydraten. Het accent ligt op voedingsmiddelen welke juist rijk zijn aan eiwitten en vetten. Hiervoor geldt dat deze zoveel mogelijk uit dierlijke bronnen dienen te komen.
  • Een harde richtlijn is dat er geen granen en peulvruchten gegeten mogen worden.
  • In het paleodieet komt geen zuivel voor. Hierop is een uitzondering van toepassing, voor boter wordt deze uitzondering gemaakt omdat boter essentiële vetzuren bevat.
  • Vanwege de fruitsuikers bestaat het paleodieet uit een matige hoeveelheid aan fruit waarbij de voorkeur gegeven moet worden aan fruitsoorten waar van nature weinig fruitsuikers zitten.
  • Ook voor noten is er slechts plaats voor een beperkte hoeveelheid in het paleodieet. De nadruk ligt op de nootsoorten welke rijk zijn aan omega-3 en juist arm aan omega-6.
  • Alles waar suiker aan toegevoegd is, is taboe in het paleodieet. In het paleodieet is geen plaats voor frisdranken, vruchtensappen uit het pak, snoepgoed en andere producten waarin suikers zijn verwerkt.

Auteur:

This author has published 2 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.