Een koolhydraatarm dieet is de basis voor een snelle vetverbranding

1 november 2018 | Auteur: | Posted in Afvallen

Voorturend vinden we nieuwe diëten die de markt overspoelen, ze krijgen allemaal een andere naam maar komen uiteindelijk op hetzelfde neer.

In de praktijk weten we dat een dieet nooit plezant is, je schakelt immers heel wat eetgewoonten om en dat kan voor stress zorgen. Stress zorgt dan weer voor een slechte gemoedstoestand, je stopt met het dieet en je valt snel terug op je oude gewicht.

In dit artikel wil ik je de belangrijkste punten voorleggen met betrekking tot gewichtsverlies, en wat de basis is voor een goed dieet.

Koolhydraatarme diëten werken goed

Door de jaren heen hebben veel studies aangetoond dat het verminderen van koolhydraten 2-3 keer meer gewichtsverlies kan teweegbrengen dan een vetarm dieet.

Low-carb diëten lijken ook een uitstekend veiligheidsprofiel te hebben zonder ernstige bijwerkingen.

Bij koolhydraatarme dieten gaan je triglyceriden ver naar beneden en HDL gaat omhoog. Je bloeddruk en bloedsuikerspiegel neigen ook aanzienlijk af te nemen.

Een ander uitstekend voordeel bij een koolhydraatarm dieet is dat het vetverlies rond de buik en organen aanpakt. Dit vet ook wel visceraal vet genoemd bouwt zich op rond de organen waardoor er verschillende ziektes en ontstekingen kunnen optreden.

Diëten met minder koolhydraten zijn vooral effectief voor mensen met een metabool syndroom of diabetes type 2.

Watergewicht daalt door minder carbs

Wanneer je koolhydraatbeperkt begin te eten beginnen de meeste mensen snel gewicht te verliezen, de reden hiervoor is watergewicht.

Dit komt door:

  • Insuline: door de daling van insuline, beginnen de nieren overtollig natrium uit te scheiden.
  • Glycogeen: het lichaam slaat koolhydraten op in de vorm van glycogeen, hierdoor heb je meer water in de spieren. Wanneer je minder koolhydraten eet, dalen de glycogeenniveaus in het lichaam met vochtverlies als gevolg.

Een deel van het gewichtsverlies van koolhydraatarme diëten wordt dus verklaard door vermindering van het watergewicht.

Minder eetlust door minder koolhydraten

Een van de grootste effecten van een koolhydraatarm dieet is dat het je eetlust remt. Hierdoor komen er ook minder calorieën in je lichaam.

Nog een bijkomende factor is dat je in dergelijke diëten de eiwitinname ook gaat verhogen. Door deze verhoging moet je lichaam harder werken om energie te verbranden.

Een volgend stap is ook het vet verhogen samen met de eiwitten waardoor je in ketose komt. Een ketogeen dieet bestaat uit het opnemen van veel vetten en weinig koolhydraten. Het lichaam schakelt zo over van glucose- naar vetverbranding,

Veel mensen die een ketogeen dieet volgen, hebben het gevoel dat ze maar 1 of 2 maaltijden per dag moeten eten. Ze krijgen gewoon niet vaker honger.

Ben je op zoek naar een gezonde manier om natuurlijk af te vallen, ga minder koolhydraten eten, verhoog je eiwitten en vetten.

 

 

 

Reacties uitgeschakeld voor Een koolhydraatarm dieet is de basis voor een snelle vetverbranding

Auteur:

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.