De hypotheekrente en de hypotheekrenteaftrek

2 februari 2015 | Auteur: | Posted in Hypotheek

De maandelijkse lasten van een hypotheek bestaan voor een groot deel uit hypotheekrente die je over de hypotheek moet betalen. Als de hypotheekrente op een hoog niveau is dan betaal je iedere maand meer dan wanneer de hypotheekrente op een lager niveau is. Je kunt hierdoor een minder hoge hypotheek krijgen als de hypotheekrente op een hoog niveau is. De hypotheekrente is te krijgen voor een vaste periode of het is mogelijk te kiezen voor een variabele hypotheekrente. De hypotheekrente bij een vaste hypotheekrente op hetzelfde percentage voor een vaste tijd, bijvoorbeeld tien of twintig jaar. De hypotheekrente kan bij een variabele hypotheekrente maandelijks op een ander percentage zitten.

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrente die wordt betaald over een lening voor een woning is aftrekbaar van het belastbare inkomen in box 1. De hypotheek moet dan gebruikt worden voor aankoop, verbetering of onderhouden van het eigen huis. Voor het aftrekken van de hypotheekrente zijn er voorwaarden.
Drie van deze voorwaarden:
– Je woont zelf in de woning waar de lening voor gebruikt wordt
– De lening heeft de aankoop, verbetering of onderhouden van het eigen huis als doel.
– De hypotheek wordt annu├»tair afgelost binnen dertig jaar.

De hypotheekrente mag maximaal dertig jaar worden afgetrokken. Wanneer de lening na deze periode niet totaal afgelost is kun je de hypotheekrente na deze periode niet meer aftrekken. De hypotheekrente is alleen af te trekken bij een lineaire en een annuïteitenhypotheek. Wanneer er niets of een deel wordt afbetaald dan kun je de hypotheekrente over het hypotheekbedrag wat niet wordt afbetaald niet van de belasting aftrekken.

Auteur:

This author has published 16 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.