Wat kan ik lenen voor een woning?

21 juli 2014 | Auteur: | Posted in Financieel, Geld, Hypotheek, Lenen

Het maximum leenbedrag dat u kunt lenen voor een hypotheek is afhankelijk van een aantal factoren. De eerste factor is uw inkomen. De tweede factor is de executiewaarde van de woning.

U zult moeten aantonen dat u in een vast dienstverband werkt bij een werkgever. De werkgever dient dit later ook te bevestigen via een werkgeversverklaring. Daarnaast zal de hypotheekadviseur kijken naar uw jaarsalaris. Als stelregel van het maximale leenbedrag kan worden genomen: jaarsalaris maal 4,5. Maar deze stelregel is niet accuraat. Met het verslechteren en verbeteren van de economie en dus ook de woningmarkt willen geldverstrekkers wel eens strenger of minder streng worden bij het verstrekken van een lening. Ook regelgeving vanuit de overheid speelt hierbij een rol.

Een andere rol speelt de executiewaarde van de woning die u aankoopt. De waarde moet immers het risico van de hypothecaire lening kunnen dekken als u zelf de hypotheek niet meer kunt betalen. Bij executieverkoop zal de woning genoeg moeten opleveren om de hypotheek mee af te lossen. Banken houden hier rekening mee in de hoogte van de hypotheek die u maximaal kunt krijgen voor de financiering van de aankoop van een woning.

Financieel adviseur

Een financieel adviseur zal u moeten informeren over de verschillende hypotheekvormen met hun voordelen en nadelen. De ene persoon zal bijvoorbeeld maandelijks willen aflossen en de andere persoon ziet meer heil in sparen. Het is belangrijk dat de hypotheekadviseur een helder beeld schept van uw situatie en wensen. De maandelijkse hypotheeklasten verschillen per hypotheekvorm. Ook kan men bij annuïtaire aflossing kiezen tussen afnemende of oplopende maandelijkse netto hypotheeklasten.

Auteur:

This author has published 8 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.