De vijf hardnekkigste auto-stereotypen

5 augustus 2019 | Auteur: | Posted in Financieel

De auto en zijn baasje: ze zijn onlosmakelijk verbonden. Er is geen enkel ‘gebruiksvoorwerp’ dat volgens de publieke opinie zoveel zegt over zijn eigenaar als een auto. Bij de aanschaf van een nieuwe wagen krijg je dan ook al gauw een etiket opgeplakt. Auto’s en stereotyperingen gaan nu eenmaal goed samen. Welke van de volgende combi’s van auto en bestuurder komen jou bekend voor?

Het Golfje en het petje

Zonder petje kom je niet in een Volkswagen Golf, dat lijkt vast te staan. Je ziet ze overal, vaak getuned, verlaagd en met de raampjes open. De gehele winkelstraat moet immers van de muziek kunnen meegenieten. Golf-eigenaren worden in de regel niet gezien als het toonbeeld van intelligentie. Overigens dreigt de Polo het imago van de Golf langzaamaan over te nemen.

De oersaaie Volvo-rijder

Volvo-bestuurders veroorzaken de minste verkeersongelukken. Ze houden zich keurig aan de regels en dan vooral ook aan de snelheid. Niets mis mee natuurlijk, de regels zijn er niet voor niets. Als gevolg hiervan heeft de Volvo-rijder echter wel het imago van saai, degelijk en sloom. Vooral de oudere V70-modellen lijken gewoon niet vooruit te kúnnen.

De Toyota voor bejaarden

Bij aanschaf van een Toyota ontvang je standaard een rollator en een bejaardenpas: dat is het imago dat kleeft aan bestuurders van deze degelijke Japanners. Waar de Volvo-rijder zich keurig aan de snelheid houdt, lijkt de Toyota-eigenaar er een kunst van te maken hier ruimschoots onder te blijven. Vooral de kleine Yaris wekt de indruk continu met de handrem erop te rijden.

De patser in zijn BMW

Ook een hardnekkig stereotype-beeld: als je een BMW rijdt, dan ben je een aso. Veel te hard rijden, bumperkleven, je eigen parkeerplaatsen bedenken: het hoort er allemaal bij. Paradoxaal genoeg veroorzaken, blijkens diverse onderzoeken, BMW-bestuurders aanzienlijk minder ongelukken dan bijvoorbeeld Audi’s, Toyota’s of Renaults. Kennelijk zijn deze zogenaamde ‘patsers’ wel zuinig op hun wagen. Overigens zijn er ook genoeg liefhebbers die ervoor kiezen een BMW te shortleasen.

De taxi-Mercedes

De oh-zo-nette en oerdegelijke Mercedes E-klasse is onlosmakelijk verbonden met de taxi. Zonder blauwe platen en geel bordje op het dak zou je haast niet meer geloven dat dit een Mercedes is. Nu moet wel aangetekend worden dat dit vooral voor de oudere modellen geldt. Tegenwoordig zijn echt niet alle taxi’s Mercedessen meer en is de AMG E63 een uitstekend alternatief voor de BMW M5. Als ‘patserauto’ dus.

Reacties uitgeschakeld voor De vijf hardnekkigste auto-stereotypen

Auteur:

This author has published 45 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.