Wat kan ik lenen?

21 juli 2014 | Auteur: | Posted in Financieel, Geld, Hypotheek, Lenen

Verschillende factoren

Wat u kunt lenen hangt af van een aantal factoren. In eerste instantie speelt uw inkomen een grote rol bij het vaststellen van wat u kunt lenen. Ook maakt het uit of er sprake is van een onderpand. Een onderpand zorgt ervoor dat een geldverstrekker minder risico loopt, omdat deze in het uiterste geval verkocht kan worden en de geldverstrekker op die manier het geld terug krijgt. De aanwezigheid van een onderpand en de waarde van het onderpand hebben invloed op de hoogte van uw lening. Hoe hoger de waarde van het onderpand, hoe meer u kunt lenen.

Doel van de lening

Er zijn verschillende leenvormen die een consumptief of hypothecair doel hebben. Een rechttoe rechtaan lening is het persoonlijk krediet. Daar wordt een vast bedrag geleend dat in een vast aantal termijnen moet worden terugbetaald. Het doorlopend krediet daarentegen biedt flexibiliteit. U kunt geld aflossen en opnemen. Naast de mogelijkheid om bij een bank te lenen kunt u ook overwegen om particulier te lenen. Gaat u particulier lenen, dan kunt u afspraken maken over de rente en de aflossing met de persoon van wie u gaat lenen. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in een zogeheten leenovereenkomst. Deze kunt u desgewenst laten bekrachtigen bij een notaris. Hieraan zitten wel notariskosten verbonden.

Advies

Online rekentools bieden de mogelijkheid om een berekening van de lening te maken. Daarbij moet wel gezegd worden dat in het geval van een hypotheek deze rekentools niet altijd even accuraat zijn. Op hypotheekgebied zijn er regelmatig veranderingen in de wet- en regelgeving. Deze veranderingen worden niet altijd opgenomen in de rekentool. Wilt u dus een goede berekening van uw hypotheek dan zult u toch echt een erkend hypotheekadviseur moeten raadplegen. Deze kan aan de hand van uw inkomen en toekomstplannen een passend hypotheekadvies verstrekken.

Maximum leenbedrag

In het geval van een hypotheek zal een bank nooit meer dan 125% van de executiewaarde van het onderpand uitlenen. De executiewaarde is de prijs dat de bank zal vragen bij executieverkoop. Een executieverkoop vindt plaats wanneer u de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. De executiewaarde wordt geschat op 80 tot 85 van de nieuwwaarde voor bestaande woningen en 90 procent van de nieuwwaarde voor nieuwbouw.

Auteur:

This author has published 8 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.