Werken als tegelzetter

8 oktober 2018 | Auteur: | Posted in Educatie, Opleidingen

Werken in de bouw raakt meer en meer in trek en bovendien is er in de bouwsector vrijwel altijd werk. Niet voor niets zijn opleidingen in de bouw erg populair en dat geldt dus ook voor de opleiding tegelzetter. Wie wil uitgroeien tot een (allround) tegelzetter en dus specialist wil worden in het bekleden van vloeren en wanden, die volgt de opleiding tegelzetter. Na het afronden van de opleiding tegelzetter werk je aan met name renovatie- en nieuwbouwprojecten, werk je met keramische tegels en tegels van glas en natuursteen. Je werkt soms binnen, soms buiten en veelal werk je samen met collega’s aan een project. Een goede tegelzetter kan dus zowel in teamverband als zelfstandig werken.

Alle soorten en maten tegels

Wat een erkend tegelzetter dagelijks zoal uitvoert? De werkzaamheden zijn erg veelzijdig en ook afwisselend en bestaan onder meer uit het lijmen van wand- en vloertegels, het in specie leggen van tegels en het zetten van wandtegels. Ook meer specialistische werken als het betegelen van allerhande trappen en werken aan de bekende rondingen in zwembaden behoren tot het takenpakket. Een tegelzetter weet wel raad met alle soorten en maten tegels en besef je dat je altijd bij de les moet zijn, nauwkeurig moet werken en ook het veiligheidsaspect altijd in acht moet nemen. Je voert als tegelzetter vooral uit en doet je werk vaak zelfstandig binnen zogenaamde open opdrachten.

Gezond en krachtig

Een tegelzetter heeft echt eer van zijn werk. Jij maakt immers van een stuk grijs en grauw beton een aantrekkelijke, fraaie muur of wand met behulp van vooral keramische tegels, glas en natuursteen. Het grootste gedeelte van de werkzaamheden zullen binnen plaatsvinden en een goede tegelzetter is gezond en krachtig. Bukken, tillen en knielen zijn voor jou activiteiten die voor jou geen enkel probleem zijn. En wil je doorgroeien dan kies je een studie waarmee je later bijvoorbeeld uitvoerder, werkvoorbereider of bedrijfsleider kan worden. Ben je tegelzetter dan kun je voor een bedrijf gaan werken of voor jezelf beginnen als bijvoorbeeld zzp’er.

Een dynamische baan

Uiteraard staat de opleiding in het teken van het leren van de techniek om tegels op allerhande oppervlakten aan te brengen en leer je bovendien alles over specie, voegen, het snijden van tegels en lijmen. Je leert bovendien te werken aan de hand van tekeningen en bent daarna in staat werkzaamheden uit te voeren in keukens en badkamers, flatgebouwen en zwembaden en dus ook in de buitenlucht. Als je de opleiding hebt afgerond en over enkele jaren werkervaring beschikt, dan kun je als tegelzetter na het volgen van een vervolgstudie doorgroeien en bijvoorbeeld verantwoordelijk worden voor het aansturen van collega tegelzetters. Goede tegelzetters kunnen prima omgaan met mensen uit alle geledingen van de maatschappij en nemen met minder dan perfectie geen genoegen. Tegelzetter zijn is een dynamische baan in wisselende omgevingen, met steeds andere materialen en met andere mensen. Bovendien is de kans op een baan na het goed afleggen van de studie tamelijk groot. En ook dat is tegenwoordig heel veel waard.

 

Reacties uitgeschakeld voor Werken als tegelzetter

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.