VCA: Dit is het en hierom is het van belang

17 februari 2021 | Auteur: | Posted in Educatie, Opleidingen

Vraagt jouw werkgever om een VCA diploma? Dan kan het zijn dat je hier nog niet van gehoord hebt. Niet iedereen is namelijk bekend met deze term, terwijl het wel van belang is voor de werkvloer. Je moet daarom vaak de cursus afleggen voordat je bij een nieuwe werkgever aan de slag gaat. Je kunt daarom gaan kijken naar de plekken waar de cursus afgenomen wordt. Een van de plekken waar je kunt gaan kijken is In1keerVCA. Maar wat houdt het precies in en waarom is het zo belangrijk in het bedrijfsleven?

 

VCA zorgt voor voldoende veiligheid op de werkvloer 

VCA is de term om aan te tonen dat je alles weet over Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM). Op de werkvloer kunnen verschillende gevaarlijke situaties ontstaan en een bedrijfsongeval zit in een klein hoekje. De meeste ongevallen kunnen echter voorkomen worden met de juiste voorbereidingen en handelingen. Denk daarbij aan beschermingsmiddelen, maar ook op een goede manier reageren op een situatie. Je kunt met behulp van een cursus zorgen voor voldoende veiligheid voor jouzelf en jouw collega’s op de werkvloer. Echter moet dus wel de cursus gevolgd worden.  

 

Meerdere niveaus beschikbaar 

De VCA cursus bestaat uit verschillende niveaus. Het basisniveau is voornamelijk bedoeld voor medewerkers zonder leidinggevende rol. Er is ook nog een niveau hoger. Deze is bedoeld voor ondernemers en leidinggevenden. Ook zij hebben namelijk een rol in de veiligheid op de werkvloer. Je gaat tijdens de basiscursus slechts in op de algemene kennis die nodig is om veilig te werk te kunnen gaan. Bij de VOL-cursus zal voornamelijk gekeken worden naar wat je nog meer kunt doen om de werkomgeving veilig te maken. Als leidinggevende heb je immers een verantwoordelijkheid over de andere mensen binnen het bedrijf. 

 

Op verschillende manieren te volgen 

De VCA cursus is op meerdere manieren te volgen. Je kunt voor een klassikale cursus kiezen, waardoor je vijf dagen lang met andere cursisten klaargestoomd wordt voor het examen. Ook kun je voor een online cursus kiezen. Deze is wellicht eenvoudiger te combineren met jouw werk, waardoor je het allemaal in jouw eigen tijd kunt doen. Echter moet je ook hier rekening houden met de korte tijd dat de cursus duurt. Liever door middel van e-learning? Ook dat is bij de cursuslocaties mogelijk. Zo heb je voldoende vrijheid en kun je het diploma in de wacht gaan slepen. 

 

De cursus met succes afronden 

Uiteindelijk moet je voor VCA nog een examen afleggen. Tijdens dit examen wordt gekeken of je voldoende geleerd hebt over veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Aan de hand van verschillende casussen moet je antwoorden hoe je moet gaan handelen en wat ervoor nodig is om geen gevaarlijke situatie te creëren. Als je de cursus met succes afrondt, zal je een diploma ontvangen. Dit diploma toont aan dat je verantwoord kunt gaan werken en jouw collega’s en jezelf niet in gevaar gaat brengen. Voor de werkgever kan dit een extra houvast zijn om je aan te nemen. 

 

Reacties uitgeschakeld voor VCA: Dit is het en hierom is het van belang

Auteur:

This author has published 148 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.