Tips voor een sollicitatiegesprek
Je bent tegen een vacature aangelopen via Vakmasters komt het volgende: een sollicitatiegesprek. Een sollicitatiegesprek is een belangrijke gebeurtenis en daarom vaak spannend. Als je goed bent voorbereid, gaat zo’n gesprek vaak een stuk gemakkelijker. We geven hier enkele tips om rekening mee te houden bij de voorbereiding en bij het gesprek zelf.
Verdiep jezelf in het bedrijf
De voorbereiding van het sollicitatiegesprek is bijna net zo belangrijk als de sollicitatie zelf. Het is belangrijk dat je informatie over het bedrijf verzamelt. Als je de website van een bedrijf bezoekt, kun je vaak zien wat hun visie en missie is. Deze informatie is erg belangrijk om een goede indruk te kunnen maken.Bedenk welke vragen men aan je zou kunnen stellen, zoals: Wat zijn jouw sterke kanten? Werk je graag individueel of juist liever binnen een groep? Waarom zouden wij jou moeten aannemen? Etc.
Samenkomst en kleding
Zoek goed uit waar je moet zijn en zorg dat je op tijd bent. Draag geschikte kleding. Houd rekening met het bedrijf waar je naartoe gaat en met de functie waarop je solliciteert. Zorg dat je kleding en schoenen schoon zijn. Kies in ieder geval kleding waar je je lekker in voelt. Belangrijke dingen om voortijdig te checken zijn: bij hebben van belangrijke papieren: sollicitatiebrief, cv, uitnodigingsbrief, agenda, pen/notitieboek, identiteitsbewijs
Tijdens het sollicitatiegesprek
Vervolgens komt het belangrijkste: wat moet je doen tijdens het gesprek.
- Stel jezelf voor aan je gesprekspartner(s): ga staan, kijk hem/haar aan, geef een hand en zeg duidelijk je naam.
- Lichaamstaal is belangrijk tijdens een gesprek. Uit bewegingen en houding leiden mensen veel af. Ga ontspannen zitten, maar niet onderuitgezakt. Kijk je gesprekspartner(s) aan.
- Geef rustig en duidelijk antwoord op vragen. Neem de tijd om na te denken. Als je iets niet verstaat of begrijpt, vraag dan om herhaling of uitleg.
- Gedraag je niet anders dan je bent. Meestal hebben mensen het wel door als je jezelf anders voordoet dan je bent.
- Benadruk je positieve kanten, maar doe jezelf niet beter voor dan je bent. Probeer bijvoorbeeld uit te leggen hoe je met zwakke kanten van jezelf omgaat.
- Zorg dat je antwoorden krijgt op de vragen die je stelt. Vraag desnoods door. Vraag hoe de procedure verder gaat en wanneer en hoe je meer hoort.
- Ga bij het afscheid staan en geef je gesprekspartner(s) opnieuw een hand en bedank voor het gesprek.
Na het gesprek
Maak na je gesprek een beknopte notitie met onder andere de naam van je contactpersoon en wat de afspraken zijn die tijdens het gesprek zijn gemaakt. Zo kun je enkele dagen later eenvoudig de naam terug vinden als je het bedrijf zou willen bellen voor verdere informatie.
Auteur: sannevermeulen
This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.