De vijf grootste vooroordelen over Friezen

6 augustus 2019 | Auteur: | Posted in Educatie

Jochem Myjer die het Friese accent nadoet: wie kent het fragment niet? Het is zo leuk omdat het akelig dicht in de buurt komt van de werkelijkheid. Althans, dat denken we! Want zeg eens eerlijk: hoe vaak ben je nu eenmaal in Friesland geweest? Toch hebben we met zijn allen een mening over en een beeld bij die mensen met hun eigen, vreemde taaltje. Herken je je in de volgende vijf vooroordelen?

1. Friezen zijn nors en stug

Er moet iets in het water zitten. Hoe valt het anders te verklaren dat werkelijk iedere Fries iedere dag weer met het verkeerde been uit bed stapt? Ze zijn kortaf, nukkig en worden het liefst gewoon met rust gelaten. Of is dat gewoon een hardnekkige fabel? Ze zullen toch niet écht allemaal zo zijn?

2. Friezen komen nooit buiten Friesland

Oké, we kunnen niet ontkennen dat de doorsnee Fries nogal chauvinistisch is. Eigen taal, eigen vlag, eigen volkslied, eigen suikerbrood: het is me wat. Maar heus: echt niet iedere Fries had zijn of haar provincie het liefst als een eiland gezien dat ver van de rest van Nederland afdreef. Sterker: ze hebben de andere elf provincies nodig, juist om zich anders te kunnen voelen dan de rest!

3. Friezen leven nog in de Middeleeuwen

In contact zien te komen met een Fries? Dan heeft een mail sturen of bellen naar een 06-nummer geen zin. Friezen lopen immers ver achter, kennen nog geen internet, volgen het nieuws via teletekst, halen hun boodschappen met paard en wagen over onverharde wegen en houden contact via de fax. Kolder, natuurlijk!

4. Friezen spreken geen Nederlands

Fout. Een ‘echte Fries’ zal in Friese kringen inderdaad uitsluitend Fries spreken. Op school is Fries dan ook een officieel vak, aangezien het Fries een erkende taal is. Dat wil echter natuurlijk niet zeggen dat ze niet óók Nederlands leren. En dat veel Friezen met een nogal zwaar accent spreken, wil natuurlijk niet zeggen dat ze géén Nederlands kunnen. Wat moeten we anders vinden van Twentenaren, Limburgers, Zeeuwen, Amsterdammers, Hagenezen, enzovoort?

5. Friezen lopen op klompen

Ja hoor, in de Schippers van de Kameleon misschien. Maar de boeken, waarop die film gebaseerd is, dateren van meer dan zestig jaar geleden! En zelfs toen zal beslist niet iedereen op klompen gelopen hebben. Toch blijft dit een hardnekkig vooroordeel over de Friese bevolking. Hetzelfde geldt voor de vooronderstelling dat ze allemaal boer zouden zijn.

Wil je de proef op de som nemen? Bezoek de provincie dan eens zelf! Boek een vakantiehuis in Friesland en ervaar met eigen ogen en oren hoe het er is. We zijn natuurlijk benieuwd naar je ervaringen!

Reacties uitgeschakeld voor De vijf grootste vooroordelen over Friezen

Auteur:

This author has published 45 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.