Een huis vol spreekwoorden

4 september 2019 | Auteur: | Posted in Educatie

Ons huis biedt inspiratie voor talloze spreekwoorden en gezegden. “Oost west, thuis best”, “zo gek als een deur” en “met de deur in huis vallen” kennen we natuurlijk allemaal. Maar heb je weleens gehoord van de volgende huiselijke uitdrukkingen?

Wie in een glazen huis woont moet niet met stenen gooien

Wat gebeurt er als je in een glazen huis met stenen gooit? Juist, dan zal er het een en ander sneuvelen, wat het nodige lawaai met zich meebrengt. Je zult beslist worden opgemerkt. De strekking van dit spreekwoord is dan ook: als je ergens schuldig aan bent, moet je daar vooral niet laten merken.

Als het huis volbouwd is breekt men de steigers af

Met andere woorden: als de klus geklaard is, heb je degenen die je geholpen hebben niet meer nodig. Stank voor dank is een spreekwoord dat qua betekenis zo ongeveer hetzelfde betekent.

Een huis met gouden balken

Waar je wellicht zou denken dat dit spreekwoord een positieve betekenis heeft – gouden balken zouden betekenen dat je rijk bent – is het tegenovergestelde waar. Een huis met gouden balken wil zeggen dat er nog een hypotheek op het huis rust. Je zou dus kunnen zeggen dat de gouden balken eigenlijk nog niet in jouw bezit zijn.

Zo zat als een deur

Ja, “zo gek als een deur” kennen we wel. Maar “zo zat als een deur”, heb je daar weleens van gehoord? Vanzelfsprekend betekent het dat iemand stomdronken is. Het woord deur is in deze zin afgeleid van het Gotische woord dauro, wat zoveel wil zeggen als dwaas of zot.

Gekken en dwazen schrijven hun namen op deuren en glazen

Deze laat zich raden maar is vooral vermeldenswaardig vanwege de rijm. Het spreekwoord wil zeggen dat rare mensen ook rare dingen doen. Overigens wordt het spreekwoord ook weleens verbasterd tot “dwazen en gekken schrijven hun namen op deuren en hekken”.

Een vette keuken een mager testament

Ook de verschillende vertrekken in een huis zijn regelmatig een inspiratiebron voor spreuken en gezegden. Gaat het over de keuken, dan gaat het opvallend genoeg vrijwel altijd over geld. Dit spreekwoord wil dan ook zeggen dat hij of zij die bij leven veel geld uitgeeft, weinig nalaat voor de erfgenamen.

Magerman is in die keuken kok

Dit spreekwoord betekent hetzelfde als “schraalhans is hier keukenmeester”. Beide uitdrukkingen willen zeggen dat het in het betreffende huishouden geen vetpot is.

Hij kijkt als een snoek op zolder

Hoe vaak zie je nu een snoek op zolder? Juist, nooit. Naast dat je zelf waarschijnlijk verbaasd zult zijn wanneer je er ineens eentje ziet rondspartelen, geldt hetzelfde natuurlijk voor de snoek. Iemand dit kijkt als een snoek op zolder, straalt dan ook uit dat hij of zij stomverbaasd is.

Hij heeft water in zijn kelder staan

Iemand met water in de kelder zal zijn broek omkrullen, om te voorkomen dat de pijpen nat worden. De klassieke hoogwaterbroek. Heb je spreekwoordelijk gezien water in je kelder, dan wil dat dus zeggen dat je een te korte broek draagt.

Reacties uitgeschakeld voor Een huis vol spreekwoorden

Auteur:

This author has published 45 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.