6 tips om de perfecte kandidaat voor jouw functie te vinden

27 augustus 2019 | Auteur: | Posted in Educatie

Op zoek naar personeel? Dan sta je voor een lastige opgave. Het vinden van de juiste invulling voor je vacature is beslist geen kinderspel. Wanneer iemand op gesprek komt, kun je in veel gevallen wel redelijk inschatten of iemand binnen je bedrijf past. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste kandidaten uitnodigt? Deze tips kunnen je helpen!

Zet je eigen personeel in

Wie weet er nu beter wat voor sfeer er binnen je bedrijf heerst dan diegene die er al jaren werkt? Je eigen personeel informeren over een openstaande vacature en vragen mee te denken over geschikte kandidaten is dan ook een uitstekend idee. Ze hebben vaak een relevant netwerk overgehouden aan eerdere banen en hun opleiding.

Gebruik social media

Social media kunnen je ook uitstekend helpen in je zoektocht naar de perfecte kandidaat. Op Facebook kun je bijvoorbeeld advertenties toespitsen op een zeer specifieke doelgroep. Je stelt de regio in, de leeftijdscategorie en kunt zelfs filteren op de persoonlijke interesses van gebruikers. Bovendien weet het geavanceerde algoritme van Facebook uit te dokteren wie er momenteel op zoek is naar een nieuwe uitdaging.

Schakel een recruitmentbureau in

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het werven over te laten aan specialisten. Een recruitmentbureau is dag in, dag uit bezig met het vinden van matches tussen werkgevers en werknemers. Veel recruiters zijn gespecialiseerd in een bepaalde branche, zodat ze precies weten hoe het er in die specifieke markt voor staat.

Ontwikkel een eigen bestand

Wat ook kan helpen is het stimuleren van open sollicitaties. Wanneer je dan een brief ontvangt die je aanspreekt, maar er op dat moment geen vacature open staat, kun je deze altijd archiveren. Wanneer je dan wél een functie beschikbaar hebt, kun je hier nog eens op terugvallen. Laat de sollicitant dan wel weten dat je op dat moment geen plek hebt en vraag of je zijn of haar gegevens mag bewaren.

Benader oud-medewerkers

Dit is wellicht een wat minder voor de hand liggende suggestie, maar het valt altijd te proberen. Was je altijd zeer tevreden over die ene oud-medewerker, die op een gegeven moment voor een ander avontuur koos? Na een (paar) jaar kun je altijd eens polsen hoe de zaken ervoor staan. Bevalt zijn/haar nieuwe baan nog steeds? Niet geschoten is altijd mis!

Breng je bedrijf onder de aandacht van studenten

Ook handig is om je bedrijf alvast onder de aandacht te brengen van toekomstig potentieel personeel. Richt je daarbij op studenten in de voor jouw relevante richtingen. Je kunt hiervoor bij hogescholen langsgaan om presentaties te geven. En ook banenmarkten bieden een uitstekende mogelijkheid.

Reacties uitgeschakeld voor 6 tips om de perfecte kandidaat voor jouw functie te vinden

Auteur:

This author has published 45 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.