Zo wordt je moestuin een succes

7 mei 2019 | Auteur: | Posted in Tuin

Gezond eten wordt voor steeds meer mensen ‘een ding’. Biologisch is voor velen de standaard. Vandaar ook dat een groeiend aantal mensen zelf groenten en fruit verbouwen. Want immers: wat is er nu verser dan groenten uit eigen tuin? Om te zorgen voor de perfecte oogst geven we je een aantal handige tips!

Kies de perfecte plek uit

Een moestuin heeft veel zon en een beetje schaduw in de namiddag nodig. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de plek van je moestuin. Breng wat tijd door in je tuin op diverse tijdstippen en bekijk hoe het licht op verschillende momenten van de dag valt. Denk ook om de bomen in je tuin en die van de buren. Waar je ‘s winters een zonnige plekje kunt hebben onder een boom zonder bladeren, zit je ‘s zomers mogelijk volledig in de schaduw.

Gebruik foliekassen

Als je de ruimte hebt is het ideaal om foliekassen te gebruiken. Dit zijn relatief goedkope kassen die je bovendien razendsnel kunt opbouwen. Een fundering is bijvoorbeeld niet nodig. Foliekassen laten een hoop zon en lucht door, terwijl ze je gewassen beschermen tegen vogels, andere dieren en extreme weersomstandigheden.

Begin met kleine startplantjes

Het klinkt zo mooi: je koopt zaadjes bij het tuincentrum, plant ze in de grond en binnen een mum van tijd schieten de gewassen de grond uit. Maar helaas, zo werkt het niet in alle gevallen. Sterker nog: veelal duurt het veel langer of gebeurt er zelfs bijzonder weinig. Er zijn zaden die hierop een uitzondering vormen. Broccoli kun je bijvoorbeeld prima op deze manier verbouwen.

Beginnende tuiniers kunnen echter het best beginnen met het planten van kleine plantjes, in plaats van met zaden. Deze kleine plantjes kosten je de kop niet en de kans op succes is een stuk groter. Koop dus zaailingen voor het kweken van bijvoorbeeld tomaten en paprika’s. Kies planten met sterke stengels en een goede kleur.

Sommige zaden moeten wel direct in de grond worden gezaaid. Houd het eenvoudig en begin bijvoorbeeld met radijs, wortels, bonen, sla, spinazie en snijbiet. Lees ook goed de verpakking. Sommige zaden groeien beter als je ze eerst een tijdje laat weken, alvorens ze te planten.

Maak een bewateringsplan

Hoewel we in Nederland niet te klagen hebben over te weinig regen, is het toch belangrijk om ervoor te zorgen dat je plantjes voldoende water krijgen. Plan bijvoorbeeld een vast moment op de dag in om te sproeien of te gieten (afhankelijk van hoe groot je moestuin is). Naast dat het gewoon nodig is om je oogst te laten slagen, kan het ook nog eens erg ontspannend werken!

Reacties uitgeschakeld voor Zo wordt je moestuin een succes

Auteur:

This author has published 45 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.