Gras voor in de tuin?

1 oktober 2019 | Auteur: | Posted in Huis en tuin, Tuin

Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden voor het inrichten van de tuin. Denk bijvoorbeeld aan grind, stenen, houten planken, tegels of gras. Als je voor gras kiest, zijn daar verschillende mogelijkheden voor. Kies je voor graszoden laten leggen of ga je graszaad planten? Hieronder lees je alles over graszoden en de vele voordelen ervan!

Wat zijn graszoden?

Graszoden zijn dunne, lange plakken gras. Een graszoden bestaat uit drie delen: een laag aarde, een laag sterke wortels en een laag gras. De graszoden moeten sterk zijn, omdat de graszoden op een ander stuk grond door moeten groeien. Ze worden sterk, doordat ze ongeveer 12 tot 14 maanden gekweekt worden op grote oppervlaktes. Door dit lange groeiproces worden de wortels en het gras sterk. Deze sterke wortellaag wordt ook wel de ‘zode’ genoemd. Wanneer de graszoden uit de grond gehaald worden, worden deze opgerold en vers naar de nieuwe plek gebracht. Een verkoper van graszoden is bijvoorbeeld Graszodenkopen, deze graszoden worden maximaal 24 uur van tevoren gesneden. Op deze manier zijn de graszoden altijd vers uit de grond gehaald.

Het aanlegproces

Voordat graszoden in de tuin gelegd kunnen worden, moet de ondergrond eerst goed omgespit zijn. Hierdoor komt de verse grond bovenop te liggen. Hierna is het van belang om de omgespitte grond aan te stampen of plat te walsen. Dan moet de grond geëgaliseerd worden, dit kan met een hark gedaan worden. Nu kunnen de graszoden gelegd worden. Het is belangrijk dat de graszoden strak tegen elkaar aan komen te liggen, zodat er geen gaten kunnen ontstaan. Nadat alle graszoden gelegd zijn, stamp deze nog een keer goed aan. Geef de graszoden ook gelijk genoeg water. Het sproeien van de graszoden is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de graszoden.

Voordelen graszoden

Graszoden brengen natuurlijk ook een aantal voordelen met zich mee. Ten eerste, na het leggen van de graszoden ligt er direct een prachtige grasmat in de tuin. Het gras hoeft namelijk niet meer uit de grond te groeien. Ten tweede, bij het planten van graszaad moet er rekening gehouden worden met vogels. Vogels pikken gemakkelijk de zaadjes uit de grond, waardoor je snel een oneven grasmat krijgt. Ten derde, bij het leggen van graszoden is het voor onkruid lastig om tot het oppervlak te komen. Dit komt door de sterke wortellaag die graszoden hebben.

Reacties uitgeschakeld voor Gras voor in de tuin? Tags: , ,

Auteur:

Tekstschrijver, met hart voor tekst en klant!

This author has published 11 articles so far.

Comments are closed.