Breng uw testament in kaart met deze checklist
Een testament is een document waarin je bepaalt wat er met je bezittingen gebeurd wanneer je komt te overlijden. Uw testament hoeft niet alleen over uw bezittingen want u kunt ook vermelden wie uw erfgenamen zijn. Door deze bepalingen nu alvast vast te leggen zorg je ervoor dat je de nabestaanden niet opzadelt met allerlei vragen. Het is namelijk zo dat wanneer er geen testament is, de wet bepaalt wie de erfgenamen zullen zijn.
Voorkom ruzie in de tent bij het ontbreken van een testament
Wanneer er dus geen testament is en de erfgenamen door de wet worden aangewezen dan kan tot vervelende situaties leiden bij de erfgenamen. Er ontstaat dan namelijk ruimte voor getouwtrek over deze bezittingen en uiteindelijk zelfs misschien ruzie. Zaak om dit dus snel bij leven en welzijn te regelen. Dit lijkt ingewikkelder dan dat het is.Het gaat er namelijk vooral om dat je bij het samenstellen van een testament uitgaat van het juiste uitgangspunt.
Uitgangspunten voor het samenstellen van een testament
- Ik wil mijn kinderen goed achterlaten
- Ik wil graag mijn partner goed achterlaten
- Ik wil mijn erfgenamen onterven
- Het gaat mij om fiscale redenen
- Ik wil mijn testament aanpassen omdat de wet is veranderd
- Ik wil een executeur benoemen
Wat de reden ook moge zijn, Het gaat er dus om dat je het juiste vertrekpunt kiest. Zodat je aan het einde van de rit een testament hebt die goed bij je persoonlijke wensen past.
Hoe werkt het samenstellen van een testament?
Het samenstellen van een testament kost tijd en gebeurd over het algemeen bij een Notaris. De kosten hiervoor bedragen meestal zo’n 500 euro. Het is immers een notariële akte. In de akte geeft u dus aan wie uw erfgenamen zijn en wat ze krijgen wanneer je komt te overlijden.
Bovenstaande uitgangspunten zijn handig om mee te nemen in het samenstellen van de akte maar het is ook goed mogelijk om toekomstige wijzigingen op te nemen in het document.Het testament komt nadat de akte is gepasseerd in het Centraal testamentenregister. Een testament ligt hiermee trouwens niet voor eeuwig vast. Deze is tussentijds te wijzigen. Dus wanneer je leefsituatie wijzigt denk dan ook even aan je testament. Wanneer u gaat zoeken naar een goede notaris let dan vooral ook even goed op de referenties, deze zijn op internet makkelijk te vinden.
Hoe wordt een erfenis (nalatenschap) afgehandeld
Wanneer je komt te overlijden zal jouw nalatenschap worden afgehandeld, pas na de afhandeling kan de erfenis echt verdeeld worden. Wie de nalatenschap afhandelt hangt ook vooral af van u zelf. Zo kunt u dit laten regelen door uw erfgenamen. Maar verstandiger is het om dit via een executeur te doen.
In vaktermen wordt dit ook wel een vereffenaar genoemd. De vereffenaar zorgt voor het afwikkelen van erfenissen in overeenstemming met de wet.Tevens kunt u hier terecht voor al je vragen over zaken omtrent een erfenis. Het heeft gelijk ook meer een onpartijdig karakter. Wat de hele afhandeling een stuk prettiger zal maken!
Auteur: marloes83
This author has published 148 articles so far. More info about the author is coming soon.