Woning huren? 4 tips!

11 september 2019 | Auteur: | Posted in Huis, Huis en tuin

Waar het vinden van je gedroomde koophuis al een crime is, geldt dit zo mogelijk nog meer voor een huurwoning. De vraag is enorm en je hebt zo je voorkeuren. Voor velen lijkt het al gauw een kansloze exercitie, maar toch: houd de moed erin! De volgende tips bieden geen garantie, maar helpen je in ieder geval om de kans op een geschikt stulpje te vergroten!

Tijdig inschrijven

Met name het vinden van een sociale huurwoning is ontzettend lastig. De woningen zijn populair omdat het – tot een bepaalde inkomensgrens – mogelijk is om huursubsidie aan te vragen. Daarom moeten woningcorporaties een groot gedeelte van de sociale huurwoningen toewijzen op basis volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Dat wil niet zeggen dat de eerste die reageert de woning krijgt, maar dat het gaat op basis van inschrijftijd. Hoe langer je ingeschreven staat als woningzoeker, hoe hoger je op de lijst komt en dus hoe groter de kans op een huurwoning.

Overigens kennen sommige woningcorporaties ook een zogeheten spoedmodule. Dat houdt in dat een gedeelte van de sociale huurwoningen verloot wordt. Hierbij geldt dus dat iedereen die reageert evenveel kans maakt om uitgekozen te worden, het is een soort loterij. Zolang reageren op de ‘reguliere’ sociale huurwoningen gezien je inschrijftijd weinig zin heeft, is het goed om op dit soort spoedwoningen zoveel mogelijk te reageren. Overigens kent niet iedere gemeente een dergelijke regeling.

Je eisen bijstellen

Dit wil je waarschijnlijk niet horen, maar in een tijd van enorme krapte op de woningmarkt, kun je niet té kieskeurig zijn. Een mooie plek vlakbij het centrum, met minstens 50 vierkante meter aan ruimte én onder de 700 euro? Dat gaat je echt niet lukken. Je zult minstens één van je criteria moeten laten varen, waarbij de maximale huurprijs natuurlijk niet realistisch is. Zet dus eens op een rijtje waar de woning waarnaar jij op zoek bent precies aan moet voldoen en bepaal dan voor jezelf welke voorwaarden het meest en welke het minst belangrijk zijn.

Er bovenop zitten

Wat ook van belang is, is om te beseffen dat die gewenste huurwoning niet naar jou toekomt, maar dat je écht actief op zoek zult moeten gaan. Zoek dus uit wie de aanbieders binnen jouw regio zijn, meld je aan voor automatische emailupdates, houd de social media-kanalen van de diverse aanbieders in de gaten en zorg dat je meteen reageert wanneer er iets naar je gading tussen zit. Voor je het weet zit een bezichtiging al vol en ben je te laat.

Het papierwerk alvast op orde

Tot slot een tip voor wanneer je dan eindelijk uitgekozen wordt een woning te huren. De woningcorporatie of makelaar zal dan de nodige (financiële) gegevens van je verlangen. Zorg er dus voor dat je dit alvast op orde hebt. Over het algemeen worden in ieder geval je meest recente loonstroken, een werkgeversverklaring, officiële brief waaruit je huidige adres blijkt, bankafschriften met de huur en je salarisstortingen van de afgelopen zes maanden en veelal een referentie van je huidige verhuurder verlangd. Voor sommige van deze documenten ben je dus afhankelijk van derden, zoals je huidige verhuurder en je werkgever. Vraag deze papieren meteen vast aan wanneer je je zoektocht begint, dat kan je later een hoop stress schelen!

Reacties uitgeschakeld voor Woning huren? 4 tips!

Auteur:

This author has published 45 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.