Steeds meer mensen maken hun woning gelijkvloers als voorziening op hun oude dag

29 mei 2020 | Auteur: | Posted in Huis

Ben je een senior die lichamelijke ongemakken begint te ervaren maar vind je de oversteek naar een verzorgingstehuis net nog even een brug te ver? Moet je er niet aan denken om je vertrouwde omgeving kwijt te raken, of uit angst om je naasten minder te zien en meer en meer geïsoleerd te raken? Dan is gelijkvloers wonen in je huidige woning de oplossing.

Dit klinkt relatief eenvoudig, maar waar moet je dan beginnen?  We zullen je in dit artikel alvast een beetje op weg helpen. Bedenk bijvoorbeeld eerst eens hoe de inrichting van je huis is en of je deze kunt wijzigen, zodat je minder trappen op en af hoeft om de dagelijkse gang van zaken in het huis te kunnen doen.

Welke vertrekken in het huis gebruik je het meeste?

Denk hierbij aan eten, wassen en slapen bijvoorbeeld. Zijn de natte ruimtes re verplaatsen naar de benedenverdieping? Dit zal niet altijd tot de mogelijkheden behoren maar het is altijd een eerste afweging die je kunt maken. Als de indeling van het huis hier niet helemaal geschikt voor lijkt, bekijk dan of je andere hulpmiddelen kunt gebruiken zoals armleuningen, sta-op stoelen of een gebruikte traplift. Al deze middelen kunnen het voortbewegen in je woning een stuk makkelijker maken en het hoeft niet de wereld te kosten.

Slecht ter been, maak je woning gelijkvloers!

Het kan ook zijn dat je afhankelijk wordt van een rolstoel of een rollator. Het is dan erg handig om je woning gelijkvloers te maken. Haal de deur plinten uit je huis en zorg dat de vloerbedekking of laminaat dan aan 1 stuk gelegd wordt in je huis. Hierdoor wordt elk vertrek in je huis makkelijk toegankelijk. Ga ook eens na of er meubels zijn die te hoog of te laag zijn. Wanneer je last hebt van je gewrichten zoals bijvoorbeeld bij reuma kunnen hoge of te lage kasten een groot probleem worden. Ladenkasten zoals dressoirs zijn dan een echte uitkomst.

Vergeet de natte ruimtes niet veilig te maken

Een ruimte die extra aandacht verdient zijn de natte ruimtes. Vanwege de natte oppervlakten kunnen hier namelijk makkelijk ongelukken gebeuren, zeker als je slecht ter been bent, of lichamelijk beperkt waardoor een uitglijders lelijk kunnen uitpakken. Het plaatsen van een douchestoel of veiligheidssteunen aan de rand van de badkuip kunnen veel veiligheid bieden. We raden je aan om hiervoor eens een kijkje te nemen bij de Vegro, zij zijn experts in hulpmiddelen voor in en rondom het huis. Dit hoeft wederom niet veel te kosten.

Met bovenstaande stappen kun je voorlopig nog wel even in je eigen huis blijven wonen, denken wij zo.

 

Reacties uitgeschakeld voor Steeds meer mensen maken hun woning gelijkvloers als voorziening op hun oude dag Tags: , , ,

Auteur:

Tekstschrijver, met hart voor tekst en klant!

This author has published 11 articles so far.

Comments are closed.