Het verhaal van de tuinbank

25 maart 2021 | Auteur: | Posted in Huis en tuin

Is een tuin zonder tuinbank een echte tuin? Nou, daar valt over te twisten. Maar de tuinbank is niet alleen een praktisch meubelstuk, maar ook een communicatieve. Meestal zit je er niet alleen op. Twee, drie, met een afstand of boven elkaar – zo’n tuinbank kan veel weerstaan. Het is stabiel en heeft een rugleuning, die meestal comfortabel is. Mits het een hellingshoek heeft tussen 10 en 15 graden. Mensen vinden dit het meest comfortabel. 

De tuinbank in de kunst

De houten park- of tuinbank is de belichaming van romantische tuinliefde. Maar dat niet alleen, de bank speelt ook een bepaalde rol in de kunst. Het verschijnt zelden als motief alleen, maar vaak als zitmeubilair bij uitstek in de buitenlucht. In 1916 vereeuwigde Max Liebermann tuinmeubelen op canvas. Waaronder zijn “Liebermann zonnevlekken”. Een elegante vrouw zit op een bankje met haar rechterarm op de armleuning. Op de houten bank naast haar is nog ruimte genoeg. Verwacht je iemand anders? Volgt ze gewoon haar gedachten? We weten het niet en zelfs kunsthistorici kunnen alleen maar speculeren. Bijna 40 jaar eerder vereeuwigde Claude Monet ook een bank voor het nageslacht. De Franse impressionist schilderde zijn vrouw Camille Doncieux op een groene bank in het park. Tegenwoordig hangt het schilderij “Camille Monet assise sur un banc de jardin” uit 1873 in het Metropolitain Museum of Art. 

Het juiste materiaal

Tuinbanken waren en worden gemaakt van een grote verscheidenheid aan materialen. Gemaakt van bijvoorbeeld steen, beton of staal, maar ook van kunststof. Ze zijn allemaal geschikt voor buitengebruik, maar zijn niet per se mobiel. Een bemoste, licht verweerde stenen bank heeft echter zeker zijn charme. De meeste varianten zijn gemaakt van hout. Niet alleen omdat het een hernieuwbare grondstof is en de constructie meestal erg stabiel is, maar ook omdat de eigenschappen van hardhout bijzonder geschikt zijn voor tuinmeubilair. Vaak wordt teak gebruikt. Het heeft een hoog olie-aandeel in het hout zelf, daarom is het weerbestendig en vraagt ​​het weinig onderhoud. Europese houtsoorten die geschikt zijn voor de tuinbank zijn robinia, eik en douglasspar. Er zijn veel verschillende modellen, vormen en kleuren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, geglazuurd of gelakt, met of zonder rugleuning. Wie een eigen individuele bank wil, helpt zelf een handje.

Reacties uitgeschakeld voor Het verhaal van de tuinbank

Auteur:

This author has published 148 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.