Pijntjes bij het tuinieren? Niet met deze tips!

17 juni 2019 | Auteur: | Posted in Tuin

Je droomhuis is pas echt compleet met een tuin die volledig naar jouw wensen is ingericht. Koop je een nieuwe woning, dan gaat dan ook niet zelden de tuin volledig op de schop. Maar vergis je niet: een nieuwe tuin aanleggen is zwaar werk. Voor je het weet loop je allerlei blessures op wanneer je zelf de hovenier uithangt. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je dat je té veel tijd kunt doorbrengen in je nieuwe tuin, doordat je in de WW belandt.

Straatwerk

Handmatig straten kan je de nodige fysieke ongemakken opleveren. Het zitten op de knieën, met een gekromde rug en ondertussen zware tegels of klinkers verplaatsen gaat je niet in de koude kleren zitten. Draag in ieder geval beschermende kleding, zoals stevig werkhandschoenen en kniebeschermers. Let er verder op dat de stenen die je moet tillen niet te zwaar zijn. Volgens de Arbowet mag je met de hand geen tegels leggen die meer dan negenenhalve kilo wegen.

Graven? Gebruik een minigraver!

Ook het afgraven van je bestaande tuin is een zeer intensieve klus. Doe je dit met een schop, dan zal het je na een bepaalde tijd zonder twijfel in de rug schieten. Bespaar jezelf deze pijn en kies voor een machinale oplossing. Een minigraver huren kan bijvoorbeeld bij een bedrijf gespecialiseerd in machineverhuur in Emmeloord.

Het risico van een elektrische snoeischaar

Voor het snoeien van de heg is het aannemelijk dat je kiest voor een elektrische snoeischaar. Dit werkt een stuk sneller dan een traditionele heggenschaar en is zeker in het geval van een grote heg of bomen met dikke takken de beste optie. Bedenk je echter wel dat een dergelijk apparaat relatief zwaar is en een behoorlijk aanslag kan vormen op je spieren, pezen en gewrichten. Neem dus regelmatig pauze, werk in totaal niet langer dan vier uur per dag en kies bij grote klussen voor het huren van een heggenknipper aan een hydraulische arm.

Ontzie pols en rug tijdens het schoffelen

Iets dat evenmin onderschat mag worden is het effect van langdurig schoffelen op het menselijk lichaam. Het ziet er wellicht niet uit als bijzonder inspannend werk, maar het feit dat je continu gebukt staat, maakt dat je rug er flink onder kan lijden. Ook de polsen krijgen het behoorlijk te verduren, doordat je continu dezelfde beweging maakt. Heb je een grote tuin? Wissel dan je werkzaamheden regelmatig af en schoffel niet de gehele tuin in één keer. De afwisseling zal er bovendien voor zorgen dat je meer plezier ervaart van het tuinieren.

Gehoorschade door machines

Tot slot: zoals uit bovenstaande al bleek, kunnen veel handmatige taken worden vervangen door machines. Deze machines maken echter in de regel een hoop lawaai. Kies je er dus voor om je lichaam te ontlasten door machines in te zetten? Denk dan ook om je oren en draag goede gehoorbeschermers!

Reacties uitgeschakeld voor Pijntjes bij het tuinieren? Niet met deze tips!

Auteur:

This author has published 45 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.