De Ui

28 mei 2015 | Auteur: | Posted in Tuin

De ui is een groentesoort met een sterke geur en smaak. Wanneer je een ui verhit nemen beide af. Ze bestaan in veel verschillende kleuren en vormen, maar de opbouw is meestal gelijk. De kern bestaat uit lagen met daaroverheen een dun velletje. De plant van de ui is een lookachtige plant. Familie van de ui zijn bijvoorbeeld knoflook, prei en bieslook.

Uit de geschiedenis van de ui blijkt dat deze vanuit het Midden Oosten is ontstaan. Vanuit hier is deze verder verspreid richting onder andere Egypte en Griekenland. Niet altijd en overal is de groente populair geweest. Er is een tijd geweest dat de ui een groente was voor slaven en boeren, door de heftige geur. In India werd de ui zelfs gezien als onrein.

bio ibo ui lagen

mooie ui in lagen, bio ibo

Tegenwoordig is de ui over de gehele wereld een veel gebruikte en populaire groente. Dit komt doordat het naast een gezonde groente ook een smaakmaker is voor een brede range aan gerechten. Het wordt toegepast op veel verschillende manieren: bijvoorbeeld gebakken, gedroogd of rauw.

In Nederland wordt er op verschillende manieren geteeld:

  • Winteruien;
  • Zaaiuien;
  • 1e jaars plantuien;
  • 2e jaars plantuien;
  • Zilveruien;
  • Picklers.
bio ibo de ui

Thuis verbouwen

Natuurlijk kun je zelf thuis ook uien verbouwen. Dit neemt echter wel een langere periode in beslag omdat de teelt uit twee delen bestaat. Zaadjes kun je aanschaffen bij bijvoorbeeld bio ibo. De geteelde uien kun je een aantal maanden bewaren, op een donkere en koele plek.

Het grootste nadeel van de ui vinden de meeste mensen toch wel de irritatie. Veel mensen moeten huilen bij het snijden of soms zelfs al het pellen ervan. Bij de ene persoon is dit weer erger dan bij de ander. Het probleem is te vermijden of te verminderen als je de ui onderwater schilt of koel bewaard. Lichamelijke klachten ontstaan niet snel bij het consumeren van uien, wel moeten mensen die niet tegen sulfiet kunnen hiervoor waakzaam zijn.

bio ibo ui huilen

Auteur:

Beste Lezer, Mijn naam is Marieke en ik ben gek op bloemetjes, plantjes en groenten en om dit zelf te verbouwen. Ik schrijf berichtjes met infomatie over het verbouwen hiervan voor kleine bedrijfjes of particulieren maar ook voor grotere bedrijven. Hierin heb ik namelijk zelf mijn achtergrond. Groetjes Marieke!!!

This author has published 8 articles so far.

Comments are closed.