Wat je moet regelen na een ingrijpende operatie

11 augustus 2017 | Auteur: | Posted in Medisch

Als er een grote operatie gepland staat, is dat vaak erg spannend. Er wordt dan soms te weinig nagedacht bij de praktische zaken die van belang zijn na thuiskomst uit het ziekenhuis. Het kan een hoop zorgen schelen als u zich goed voorbereid op een aantal belangrijke zaken.

Misschien is het nodig dat u na de operatie bepaalde hulpmiddelen nodig heeft. In de meeste gevallen wordt u voor de operatie al geïnformeerd welke hulpmiddelen benodigd zijn. Bezoek dan vooraf alvast de thuiszorgwinkel om te overleggen wat u af kunt halen of dat het kan worden bezorgd, zoals bijvoorbeeld een rolstoel.

Na het ontslag uit het ziekenhuis

Als u na ontslag uit het ziekenhuis naar huis wilt, is het fijn om het vervoer alvast geregeld te hebben. In sommige gevallen is er speciaal vervoer wat door het ziekenhuis geregeld wordt, maar dit komt niet vaak voor. Denk ook aan het vervoer voor eventuele nacontrole, fysiotherapie of andere afspraken.

Voor als u na de operatie niet mobiel genoeg bent om bijvoorbeeld boodschappen te doen of te koken, is het goed om vooraf al huishoudelijke hulp te regelen. Op die manier bent u verzekerd dat er hulp is wanneer dat nodig is. Hiermee beperkt u ook het risico om zelf weer te snel boodschappen te gaan doen of andere klusjes, wat het herstel kan vertragen of zelfs tot ongelukken kan leiden. Soms is er ook wondverzorging nodig die u niet zelf kunt doen.

Gezond eten

In een herstelperiode is een gezonde maaltijd niet alleen een fijne onderbreking van de dag maar ook erg belangrijk voor een goed herstel. Het is dan erg fijn als er iemand klaar staat om te koken. Zoek een huishoudelijke hulp met een goede reputatie en indien mogelijk met ervaring op dit gebied. Dit kan professionele hulp zijn of iemand uit uw vriendenkring, familie of buurt.

Zoals u ziet komt er nogal wat bij kijken om ook na de operatie alles in goede banen te leiden. Maak vooraf alvast een lijstje en vraag eventueel alle verzorgers om even samen te komen zodat u gezamenlijk alvast een schema op kunt stellen.

In hoeverre bovenstaande wordt vergoed hangt af van uw zorgverzekering. Controleer daarom vooraf de polis zodat u weet welke kosten gedekt worden en wat u zelf moet betalen.

Reacties uitgeschakeld voor Wat je moet regelen na een ingrijpende operatie

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.