De Automatische Externe Defibrillator

21 december 2015 | Auteur: | Posted in Medisch

De Automatische Externe Defibrillator (AED) is een klein apparaat waarmee een elektrische schok toe kan worden gediend om het hart weer te laten kloppen na een circulatiestilstand. De AED mag ook door leken worden bediend. Er zijn geen wetten die omstanders verbieden de AED te gebruiken. Elke AED geeft namelijk gesproken aanwijzingen aan de gebruiker zodat deze stap voor stap door het proces begeleid wordt.

AED certificaat

Toch is het gewenst een AED cursus te volgen. Wanneer een gebruiker weet waar hij mee bezig is, is de levenskans van het slachtoffer namelijk het hoogst. Zo kan een gecertificeerd AED-gebruiker aanzienlijk sneller bij het slachtoffer aansluiten en zo de kans op een positief resultaat verhogen. Bij een hartstilstand is tijdsverspilling is namelijk geen optie.

Wanneer de AED op de correcte manier is aangesloten bij het slachtoffer zal de AED een analyse van het hartritme maken om aan de hand hiervan te bepalen of het toedienen van een schok noodzakelijk is. Wanneer het apparaat vaststelt dat dit noodzakelijk is zal deze door de AED automatisch toegediend worden of zal de gebruiker op een knop moeten drukken om de AED te activeren.

Alarmeren bij een circulatiestilstand

Om correct te alarmeren is het belangrijk dat zowel de hulpverleners als de AED’s geregistreerd staan in de database van het alarmeringssysteem. Wanneer de Meldkamer via 112 een melding ontvangt waarbij de centralist de diagnose ‘circulatiestilstand’ vaststelt gebeuren de volgende dingen:

  1. Er worden uit protocol twee ambulances gestuurd.

  2. Het alarmeringssysteem wordt door de centralist geactiveerd. Vervolgens gaat het systeem op zoek naar ingeschreven AED’s en hulpverleners binnen een omgeving van 1000 meter rondom het adres van het slachtoffer.

  3. Een bepaalde groep hulpverleners wordt gewaarschuwd door middel van een SMS-bericht met de opdracht ‘Ga naar adres/woonplaats en start reanimatie’.

  4. Het systeem zoekt een aantal ingeschreven AED’s.

  5. Alle hulpverleners binnen de cirkels rond de AED’s ontvangen een SMS-bericht met de opdracht ‘Ga naar adres/woonplaats en haal de AED (pin:XXXX). Ga vervolgens naar adres/woonplaats.

Dit proces neemt ongeveer 15 seconden in beslag.

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.