Tandprothese met bot uit schedel

28 oktober 2015 | Auteur: | Posted in Gezondheid, Medisch

Niet iedereen vind een kunstgebit fijn. Sommige mensen hebben die echter toch nodig. Het plaatsen van een kunstgebit kan soms wel een jaar duren. Het kan dan ook voorkomen dat je zonder tanden of met een gedeeltelijk kunstgebit rondloopt terwijl je een volledig kunstgebit nodig hebt. Om dit proces wat te versnellen heeft het tweesteden ziekenhuis in Tilburg nu een revolutionaire behandeling: ‘tanden in één dag’.

Werkwijze behandeling

Deze behandeling geeft patiënten binnen één dag een compleet nieuw gebit door stukjes bot uit het schedel te gebruiken. Diverse medici werken samen bij deze complexe behandeling. Allereerst worden er stukjes bot verwijderd uit de schedel. De gaten die overblijven worden meteen weer opgevuld met botcement. Zo blijven er geen deukjes achter in het schedel. Vervolgens worden met de stukjes bot nieuw brugwerk in de onder- en bovenkaak gemaakt. Volgens de artsen heeft de patiënt nauwelijks pijn na deze behandeling en daarnaast een stralend gebit.

Schaamte

Vooral mensen die bang zijn om tijdens het proces van een kunstgebit laten plaatsen zonder tanden rond moeten lopen hebben baat bij deze behandeling. Mensen hebben namelijk wel erg veel behoefte aan nieuwe tanden, maar niet aan de schaamte die het proces kan veroorzaken. Het valt namelijk al snel op wanneer iemand geen tanden in het gebit heeft. Zo worden mensen vaak aangesproken of nagekeken. Met de nieuwe behandeling komt daar verandering in.

Net echt

Het gebit is dus binnen 24 uur volledig vernieuwd en het lijkt net echt. Zo functioneert het ook. De tanden zitten namelijk vast in de mond en kunnen niet uitvallen, net als echte tanden. Deze behandeling werd al eerder aangeboden, maar in de plaats van bot uit het schedel werd gebruik gemaakt van bot uit de heup. Dit leverde soms problemen op na de behandeling. Volgens artsen is bot uit de schedel beter geschikt voor het gebit.

 

Auteur:

This author has published 26 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.