Wat doet een stukadoor?

4 november 2019 | Auteur: | Posted in Gezondheid

Als stukadoor ben je actief in de bouwsector. Het is een sector waarin veel werk is en dus ook zeker goed verdiend. Een stukadoor biedt een belangrijke bijdrage aan het huis omdat hij ervoor zorgt dat de muren en plafonds netjes zijn. Om stukadoor te worden moet er wel een opleiding tot stukadoor zijn gevolgd. Omdat stucen een klus is waar je de juiste kennis en techniek voor moet hebben. Het is zeker geen makkelijk beroep. 

 

Wat is een stukadoor?

Als stukadoor ben je een vakman die dus actief is in de bouwsector. Hij zorgt ervoor dat het stucwerk wordt aangebracht op wanden, muren, gevels en plafonds. Het aangebrachte stucwerk zorgt voor bescherming en/of versiering van het interieur

 

Wat is stucen?

Het stucen zorgt voor de afwerking van muren en plafonds die mankementen bevatten. De stukadoor zorgt er dan voor dat ze geëgaliseerd zijn. Dat doet hij met een gipslaag, die dan wordt gladgestreken met speciaal gereedschap. Stucen kan als twee verschillende doeleinden dienen namelijk als onderlaag en als eindafwerking. Als stucwerk als onderlaag dient het als gladmaken van de muur. De muur moet daarna nog geschilderd of behangen worden. Met de eindafwerking heeft het stucwerk al de juiste kleur en is dus daarna al helemaal klaar. 

 

Verschillende soorten stucwerk

Behangklaar stucwerk

Sommige muren en plafonds zijn nog niet glad genoeg om te behangen of te schilderen. Als dat zo is kan je het laten stucen. Er wordt dan een laag met pleisters aangebracht, zo is de ondergrond netjes afgewerkt. Zo is de muur klaar om behangen of geverfd te worden. 

 

Sierpleister

Met een sierpleister wordt de muur of het plafond decoratief afgewerkt. Sierpleister heb je in verschillende soorten patronen, ze zijn bijna allemaal hetzelfde maar zorgen ieder voor een andere uitstraling. Het zorgt allemaal voor een sterke structuur van korrels. Daarnaast wordt het aangebracht in de gewenste kleur naar keuze. 

 

Spackspuiten

Een van de goedkoopste manieren van stucen is spackspuiten. Het is een goedkope werkwijze waarbij gebruikt wordt gemaakt van een spuitmachine. Door de spuitmachine kan de stukadoor snel werken. Met deze manier van stucen zijn er wel twee lagen nodig. Een laag om het egaal te maken en een laag die de gewenste structuur geeft. Deze manier van stucen wordt ook in een gekozen kleur aangebracht.

Reacties uitgeschakeld voor Wat doet een stukadoor?

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.