De belangrijkste vaardigheden die je moet hebben in de bouw

9 juli 2019 | Auteur: | Posted in Gezondheid

Wil je graag werken in de bouw? Maar twijfel je nog of het wel echt iets voor jou is? Het is heel begrijpelijk dat de keuze voor een opleiding lastig is. Bij elke opleiding horen natuurlijk bepaalde vaardigheden en competenties waarvan het fijn is om deze te bezitten. Denk je erover om een bouwopleiding te gaan doen? Dat kan een hele goede keuze zijn. Het werk in de bouw is afwisselend, je bent lekker buiten aan het werk en je creëert echt iets. Ook bij een bouwopleiding horen bepaalde vaardigheden en competenties. Natuurlijk zullen deze een beetje verschillen per bouwopleiding, maar er zijn een aantal vaardigheden die voor iedereen wel belangrijk zijn. In deze blog zetten we een aantal van deze belangrijke vaardigheden voor je op een rijtje.

Samenwerken

Samenwerken is een ontzettend belangrijke vaardigheid in de bouw. Een huis bouwen doe je immers niet alleen. Je werkt samen met je collega’s, maar bijvoorbeeld ook met opdrachtgevers. Een goede samenwerking zal er dus zeker aan bijdragen dat de klant tevreden is met het geleverde werk. Let er ook op dat je niet alleen denkt dat je deze competentie hebt, maar heb ook daadwerkelijk bezit. Denk eens aan je groepsprojecten op school. Kun je voorbeelden bedenken wanneer je echt goed kon samenwerken? Met deze voorbeelden kun je aantonen dat je goed kunt samenwerken.

Interpreteren en uitvoeren

Daarnaast is het ook erg belangrijk in de bouw om te kunnen interpreteren en uitvoeren. Je zult te maken krijgen met technische voorschriften, blauwdrukken, bouwdocumenten en plannen. En die moet je natuurlijk wel kunnen lezen en interpreteren. Vervolgens is het belangrijk dat je de werkzaamheden ook netjes kunt uitvoeren.

Nauwkeurigheid en precisie

Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden, is nauwkeurigheid en precisie vereist. Tijdens de opleiding metselaar leer je bijvoorbeeld precies hoe je een muur moet metselen. En dan wil je niet dat de muur scheef wordt gemetseld! Daarom moet je niet alleen verstand hebben van wat je doet, maar je moet dit ook heel precies uitvoeren.

Communicatieve vaardigheden

Ook soft skills worden steeds belangrijker in de bouw. Zo zijn communicatieve vaardigheden heel belangrijk geworden. Dit gaat om communicatie met je collega’s, maar ook met de klant. Klantgerichtheid is namelijk ook ontzettend belangrijk. Kun je goed luisteren? En een gepast antwoord geven? Als je goed kunt inspelen op de behoefte van de klant, heb je deze skill vast onder controle.

Veiligheid beheren

De veiligheid mag natuurlijk nooit in gevaar komen in de bouw. Er zijn bepaalde voorschriften waar je je aan moet houden. Het is belangrijk dat je nooit laks omgaat met deze voorschriften en de veiligheid bewaart. In de bouw is dat een hele belangrijke vaardigheid.

Reacties uitgeschakeld voor De belangrijkste vaardigheden die je moet hebben in de bouw

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.