Altijd koude voeten? Dit is waarom!

6 mei 2019 | Auteur: | Posted in Medisch

Ken je dat? Je hebt het helemaal niet koud, maar toch voelen je voeten aan als ijsklompjes. Ze willen maar niet warm worden. Dit is een ‘probleem’ waar ontzettend veel mensen mee te maken hebben. Naar verluidt heeft zelfs één op de drie vrouwen hier altijd last van! Maar hoe kan dit nu eigenlijk? En, misschien nog wel belangrijker, wat kun je eraan doen?

In veel gevallen zul je vooral last hebben van koude voeten wanneer het buiten ook koud is. Je lichaam reageert namelijk sterk op kou. Het probeert te voorkomen dat er warmte uit je lichaam ontsnapt. Dat doet het door de bloedvaten te vernauwen. Echter, wanneer ze te veel dichtgeknepen worden, komt er te weinig bloed door de aderen. Je voeten zijn het verste punt van je lichaam, vanuit het hart bezien, en krijgen daardoor te weinig bloed. Dit zorgt voor koude voeten.

Andere oorzaken van koude voeten

“Ja ja, dat zal allemaal wel, maar ook tijdens een hittegolf heb ik nog steeds koude voeten!”, ik hoor het je denken. In dat geval kan er meer aan de hand zijn. In de meeste gevallen is de directe oorzaak een probleem met de doorbloeding. Waardoor dit veroorzaakt wordt kan echter verschillen. Heb je bijvoorbeeld last van een hoge bloeddruk, aderverkalking of een ander probleem dat de doorbloeding bemoeilijkt? Dan zou dit zomaar de oorzaak kunnen zijn van je koude voeten.

Ook bij mensen met reumatische klachten kunnen de voeten vaak koud aanvoelen. Voor hen is het extra belangrijk voor optimale omstandigheden te zorgen, aangezien de reumagerelateerde klachten in een warme omgeving vaak aanzienlijk minder zijn. Warmte zorgt immers voor een betere doorbloeding, doordat de bloedvaten verwijden.

Verder kunnen je voeten ook tijdens een zwangerschap ineens vaak koud aanvoelen. Dit komt doordat de hormoonhuishouding op de kop komt te staan. Je maakt meer bloed aan, omdat de groeiende baby van zuurstof moet worden voorzien. Je buik wordt groter en de druk op organen en bloedvaten neemt toe. Dit leidt weer tot een verminderde doorbloeding en (dus) koude voeten. En zo zijn er nog meer mogelijke oorzaken van koude voeten, die vrijwel allemaal terug te voeren zijn op een verslechterde doorbloeding.

Wat kun je eraan doen?

Oké, nu weet je waarom je wellicht vaak last hebt van koude voeten, maar je wilt natuurlijk weten hoe je ervanaf komt! Ga eerst voor jezelf na of er een mogelijk hormoonprobleem of een ziekte aan ten grondslag kan liggen. Laat bijvoorbeeld eens je bloeddruk opmeten. Kun je niet bedenken wat de oorzaak is, maar wil je wel het symptoom bestrijden? Dan is je schoeisel iets om over na te denken. Heb je bijvoorbeeld vaak last van zweetvoeten? Koop dan goede schoenen die ademen en draag bijvoorbeeld sokken van bamboe. Dan zul je minder last hebben van zweetvoeten, hetgeen zomaar de oorzaak van koude voeten kan zijn.

Verwarm je voeten

Verder zou je thuis vloerverwarming kunnen aanleggen en lekker dikke sokken kunnen dragen. Er zijn tegenwoordig heerlijk warme sokken met anti-slipzool, zodat je niet door de kamer glijdt. En goede sloffen kunnen natuurlijk ook helpen. Kies dan wel sloffen met een voering van schapenwol, geen synthetisch materiaal. Dat voorkomt wederom zweten.

Train je voeten

Je kunt ook je voeten laten wennen aan snelle temperatuurveranderingen. Zo train je als het ware je bloedvaten om snel te vernauwen en weer te verwijden. Dit kun je doen door voetenbadjes in water met verschillende temperaturen te nemen. Wissel om de paar minuten af tussen een goed heet en juist een koud voetenbad en je lichaam zal er op termijn aan gaan wennen.

Beweeg (je voeten) voldoende

Tot slot is het van belang voldoende te bewegen, om de doorbloeding op gang te houden. Heb je een zittend beroep? Zorg dan dat je regelmatig even opstaat en een stukje loopt. ‘s Middags zou je een wandeling kunnen maken met je collega’s. En als je dan toch zit, doe dit dan bij voorkeur niet met je benen over elkaar. Op die manier kun je namelijk je aderen afknellen. Je kent vast wel het tintelende gevoel van ‘dove’ voeten. Dit is vaak een gevolg van een tijdelijk verminderde bloedtoevoer.

Reacties uitgeschakeld voor Altijd koude voeten? Dit is waarom!

Auteur:

This author has published 44 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.