Vitamine D tekort in bewolkte periodes van het jaar

21 april 2017 | Auteur: | Posted in Gezondheid, Gezondheid

Nu de lente voor de deur staat, worden de dagen langer en kunnen we dus meer zonne-uren verwachten. Hoe kunnen duursporters hier de vrucht van plukken? In bewolkte periodes is de inname van vitamine D namelijk een stuk lager dan de dagelijkse hoeveelheid die wordt voorgeschreven. Uit onderzoek van Unilever, gedaan onder o.a. Zweden, Nederlanders en Britten, blijkt dat het vooral de koudere maanden zijn waarin er een tekort ontstaat.

Belangrijke rol van vitamine D
Vitamine D is een vitamine die een belangrijke rol speelt voor veel specifieke gezondheidsproblemen, en daarmee ook de gezondheid in het algemeen. Het is voor velen bekend dat het lichaam vitamine D nodig heeft voor sterke botten en tanden. Het zorgt voor de verbetering van de calciumopname uit voeding en slaat hiermee calcium en fosfor op in de botten en tanden tijdens de groei. Ook draagt vitamine D bij aan het immuunsysteem, bevordert het de spierfunctie en is het van groot belang bij de groei en ontwikkeling van lichaamscellen.

Sportprestaties tijdens de zomermaanden
Ook voor sporters is het extra belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen. Een tekort zou de sportpresentaties negatief kunnen beïnvloeden. Vitamine D is namelijk essentieel voor het onderhouden van spierkracht en coördinatie. Daarnaast is vitamine belangrijk voor botaanmaak. Uit de studie van Backx blijkt dat sporters de beste prestaties tijdens de zomermaanden leveren door een verhoogde vitamine D-gehalte. De vitamine D zorgt voor een positief effect op de spierkracht. Veel wintersporters hebben hier weinig last van, omdat deze type sporten met name techniek en souplesse vereist in plaats van brute kracht.

Duursporters
Met name voor duursporters is het belangrijk dat zij hun vitamine D inname goed op pijl houden. Dit kan voor een groot gedeelte worden gedekt door voeding, maar dat blijkt in de donkere dagen van het jaar niet voldoende voor topsporters. Voor een optimale werking van de spieren is ook vitamine D belangrijk. Dit geldt met name tijdens de explosieve en snelle bewegingen tijdens een duursport. Denk bijvoorbeeld aan een eindsprint dat vaak cruciaal blijkt om als eerste over de finish te eindigen. Vitamine is namelijk van invloed op de grootte en het aantal spiervezel om explosieve kracht mogelijk te maken dat bij veel duursporters wordt onderschat.

De inname van Vitamine D gebeurt uit voedingsbronnen als vlees, vis en boter, echter is de belangrijkste bron zonlicht: twee derde deel van de vitamine D inname wordt via de zon opgenomen. Doordat in de wintermaanden de dagen korter zijn en mensen meer binnen zitten, lopen veel mensen deze dosis aan vitaminen mis. Om het tekort te compenseren, is het aan te raden regelmatig vette vis te eten en een extra vitamine D supplement in te nemen.

Dat het aanvullen van vitamine D van groot belang is, blijkt uit de vele klachten die kunnen ontstaan wanneer er een tekort optreedt. Mensen met een donkere huid, zwangere vrouwen, mensen die niet veel buiten komen, veganisten en vegetariërs lopen extra risico op, zoals bijvoorbeeld spierpijn, spiertrillingen en krampen, lusteloosheid en zelfs bloedend tandvlees.

Bron: www.roter.nl

Reacties uitgeschakeld voor Vitamine D tekort in bewolkte periodes van het jaar Tags:

Auteur:

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.