Overgangsverschijnselen bij vrouwen

19 april 2014 | Auteur: | Posted in Gezondheid, Medisch

Er zijn op dit moment meer dan een miljoen vrouwen in de overgang. De overgang is dan ook een fase die elke vrouw in haar leven zal meemaken. Toch zijn er veel vragen en misverstanden over de overgang. Wat is de overgang nu eigenlijk en wat komt hier bij kijken? 

Wat is de overgang?
Belangrijk is allereerst om vast te stellen dat de overgang geen ziekte of aandoening is. De overgang is niets meer dan een fase in het leven. Wat dat betreft kunt u dit vergelijken met bijvoorbeeld de pubertijd. De overgang is een periode die begint vanaf de leeftijd vanaf ongeveer 45 tot 60 jaar waarin er diverse lichamelijke veranderingen plaatsvinden. Het is heel goed mogelijk dat deze lichamelijke veranderingen zullen leiden tot een verandering in uw gedrag. Vaak is dit echter alleen in de eerste periode en zullen deze klachten geleidelijk aan afnemen.

Veelvoorkomende verschijnselen tijdens de overgang
Er vinden tijdens de overgang veel veranderingen plaats. Het is per persoon verschillend welke verschijnselen zullen ontstaan. Voor de meesvoorkomende eigenschappen is het echter wel gebruikelijk dat deze zullen optreden. Voornamelijk opvliegers en een verstoorde menstruatiecyclus komen vrijwel altijd voor. Deze verschijnselen zullen we daarom nader bespreken voor u.

  • Opvliegers tijdens de overgang
    Een opvlieger is een moment waarop u het spontaan erg warm en benauwd krijgt. Dit houdt normaal gesproken slechts enkele minuten aan, het kan echter soms wel tot een half uur aanhouden. De opvlieger zal vanzelf ophouden, u hoeft hier niets voor te doen. Er zijn manieren om de klachten bij opvliegers te laten afnemen. U kunt bijvoorbeeld goed op uw ademhaling letten, door goed en diep te ademen vanuit uw buik nemen de klachten vaak af. Koud water drinken om af te koelen is ook erg effectief tegen opvliegers.
  • Onregelmatige menstruatie
    Het is normaal dat uw menstruatiecyclus onregelmatig zal worden als gevolg van de overgang. Waar u gewend bent om één maal per maand een menstruatieperiode te krijgen kan dit nu vaak wegblijven en op een later moment weer opkomen. Anticonceptiemiddelen kunnen u dan ook niet meer helpen regelmatiger te menstrueren, u kunt hier weinig aan doen. Als de menstruatie langer dan een jaar wegblijft is er sprake van een menopauze. Over het algemeen bent u vanaf dat moment ook onvruchtbaar geworden.

Auteur:

This author has published 7 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.