Is een echo schadelijk voor de baby?

27 oktober 2016 | Auteur: | Posted in Gezondheid

Is een (pret)echo eigenlijk slecht voor een baby? Tijdens de zwangerschap krijg je om de zoveel weken een echo bij een echopodist, zoals pretecho&zo. Toch blijft het elke keer weer spannend. Zo kun je bij de 20-weken echo bijvoorbeeld al zien of het een jongen of een meisje is en er zijn ook koppels die een echo laten maken om aan hun familie te laten zien. Maar is zo’n echo niet gevaarlijk voor je ongeboren kindje?

Pretecho: gevaarlijk of niet?

Deze vraag is eigenlijk makkelijk te beantwoorden. Een pretecho is namelijk niet gevaarlijk of schadelijk voor je ongeboren kind. Echo wordt gemaakt met behulp van geluidsgolven en niet, zoals sommige mensen denken, met straling. Deze geluidsgolven zorgen ervoor dat de organen en de contouren van het lichaam mooi zichtbaar worden, waardoor je de baby op een echo kunt zien. Er zijn momenteel nog geen onderzoeken geweest die uitwijzen dat deze behandeling negatieve of schadelijke gevolgen voor de zwangerschap en het ongeboren kind zou hebben.

Wanneer krijg je echo?

In Nederland vinden er tijdens de zwangerschap vaak twee tot drie echo’s plaats. De eerste echo is al vrij vroeg, rond de tien weken. Met deze echo wordt je zwangerschapsduur bepaald en weet je ongeveer wanneer het kindje wordt geboren. De tweede echo vindt rond de twintig weken plaats.

20-weken echo

De 20-weken echo vindt rond de twintigste week van de zwangerschap plaats. Met deze echo kan het geslacht van het nieuwe mensje bepaald worden en kun je zien of het kindje gezond is. Het voornaamste doel van de 20-weken echo is kijken of het kind geen lichamelijke afwijkingen heeft. Mocht je benieuwd zijn naar het geslacht, dan dien je dat van tevoren even aan te geven. Het kan namelijk ook zijn dat je het geslacht liever bij de geboorte pas te horen krijgt.

De pretecho

Naast de eerder genoemde echo’s laten veel koppels vaak een pretecho maken. De pretecho vindt meestal plaats rond week 26 tot 29. Het kindje is dan namelijk helemaal gevormd en zal enkel nog groeien. De pretecho is daarom  erg leuk om te bewaren en aan je familie en vrienden te laten zien.

Reacties uitgeschakeld voor Is een echo schadelijk voor de baby?

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.