Lage rugpijn

17 april 2013 | Auteur: | Posted in Gezondheid

Lage rugpijn is de meest voorkomende rugpijn bij patiënten.  Zo’n 80% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last gehad van rugpijn. De pijn zit bij deze klacht onder in de rug en kan uitstalen naar de billen. De pijn kan geleidelijk opkomen of plotseling ontstaan. In sommige gevallen voel je de pijn alleen bij specifieke houdingen.

Soorten lage rugpijn

Er zijn verschilleden vormen van rugpijn. Een veel voorkomende rugpijn is de lage rugpijn. In principe kun je ze uit twee soorten onderscheiden, dat zijn de aspecifieke lage rugpijn en specifieke lage rugpijn. Wanneer er sprake is van lage rugklachten in je onderrug wil het niet meteen zeggen dat er aanwijzingen zijn voor een hernia, afwijking, ziekte of beschadiging in het ruggenwervel. De gewone lage rugpijn komt bij ieder mens wel eens voor en gaat over het algemeen vanzelf binnen een paar dagen over. Wanneer de pijn langer dan 12 dagen aanhoudt, is het raadzaam om langs de dokter te gaan.

Aspecifieke lage rugpijn

Van lage rugpijn is aspecifieke lage rugpijn de meest voorkomende lage rugklacht. Na onderzoek in Nederland is er gebleken dag 90 % van de lage rugpijnpatiënten onder deze groep behoren. Bij deze vorm van lage rugpijn is er geen duidelijke oorzaak van de klachten. Omdat er geen oorzaak is, maar wel een klacht denken de artsen dat de klachten worden veroorzaakt door een stoornis in de spieren, gewrichten, pezen, banden, tussenwervelschijven, botten en /of zenuwen. Echter kan er bij deze vorm van lage rugpijn ischias ontstaan.

Specifieke lage rugpijn

De overgebleven 10% van de lage rugpijnpatiënten hebben last van specifieke lage rugpijn. Hier spreken we over een vorm van rugpijn die vele malen erger is dan de aspecifieke lage rugpijn.  Deze patiënten worden daarom ook apart en doelmatig behandeld. Specifieke lage rugpijn kan ontstaan door een hernia, metastase, wervelinzakking en door de ziekte van Bechterew.

Oorzaken lage rugpijn.

In veel van de lage rugpijnklachten is de oorzaak niet te achterhalen. Hierdoor is het vaak niet duidelijk hoe de lage rugpijn is ontstaan en hoe de lage rugpijn behandeld moet worden. De meest voor de hand liggende redenen zijn: overbelasting van de rug en/of door een verkeerde beweging.

 

Auteur:

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.