Klaas Vaak, het zandmannetje

28 augustus 2015 | Auteur: | Posted in Gezondheid

Als kind geloofden we er allemaal in: het zandmannetje. Het werd ook slim door onze ouders ingezet om ons naar bed te krijgen. Ik vond het vaak oneerlijk dat alle andere, weliswaar oudere, kinderen op straat mochten blijven spelen, moest ik van mijn ouders naar bed. Daar had ik natuurlijk totaal geen zin in, tot dat mijn moeder zei dat ik anders Klaas Vaak zou missen en dan geen fijne dromen kreeg. Heel gemeen eigenlijk, maar zeer effectief. Ik had ooit eerder een nachtmerrie gehad en dat wilde ik echt niet nog een keer. Achteraf begrijp ik heel goed waarom ik op tijd naar bed moest. Als kind heb je voldoende slaap nodig. Als volwassene natuurlijk ook, maar kinderen over het algemeen wat meer. Ik geloofde heilig in het zandmannetje en wilde koste wat kost voorkomen dat ik een nachtmerrie kreeg.

 

Het verhaal van Klaas Vaak

Ik vond het heerlijk, die verhaaltjes voor het slapen gaan. Mijn ouders eindigden altijd met Klaas Vaak, want die zou mij dan mooie dromen bezorgen. Het verhaal ging dat Klaas Vaak een kabouter was die ‘s avonds langs komt om kinderen korrels slaapzand in de ogen te strooien. Deze korrels zorgden ervoor dat je ging dromen over fijne en mooie dingen. Het bewijs dat hij was gekomen zag je de volgende ochtend pas. Dan zaten er nog restjes van het slaapzand in de binnenkant van je ooghoeken. Klaas Vaak zorgde ervoor dat de lieve kinderen mooie dromen kregen en stoute kinderen droomden niks en sliepen onrustig. Ik vond het een fijn gevoel om te weten dat ik ‘s nachts fijn zou gaan dromen. Mijn droom viel helaas in duigen toen ik nacht na nacht dezelfde nachtmerrie had en dat terwijl ik lief was geweest en op tijd naar bed ging. Het geloof in Klaas Vaak verdween als sneeuw voor de zon. Ik sliep onrustig en had tevens klachten. In het begin was ik nog bang dat ik iets had gedaan wat niet mocht. Maar schijnbaar lag het aan mijn bed. Mijn ouders verzekerden mij dat ik een oud bed had en dat het tijd was voor een nieuwe. We reden naar de beddenzaak in Stompwijk en kochten een heerlijk bed. Vanaf toen heb ik weer heerlijk kunnen slapen. Dat is tevens de reden dat ik nu zo goed begrijp dat een goed bed en matras ontzettend belangrijk is voor je nachtrust.

 

Goed slapen

Slapen is goed voor je gezondheid en als je uitgerust wakker wordt, ben je een stuk fitter en beschik je over veel meer energie. Je kunt je tevens beter concentreren en bent een stukje productiever op je werk. Mijn ouders hebben altijd geïnvesteerd in de bedden van mij en mijn broers. Het is van jongs af aan al belangrijk om op een goed matras te liggen die je lichaam ondersteunt. Niet alleen het matras, ook een lattenbodem, het kussen en de inrichting van je kamer zijn belangrijke factoren. Dit zorgt voor een beter herstel en het voorkomt lichamelijke klachten. Helaas is deze kennis ten koste gegaan van Klaas Vaak. Ik had graag nog in het zandmannetje gelooft.

 

Auteur:

This author has published 195 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.