Gezinsbehandeling

19 januari 2015 | Auteur: | Posted in Gezondheid

Als het met één gezinslid niet goed gaat, heeft dat invloed op het complete gezin. Bij een gezinsbehandeling ga je samen met je ouders, broers en zussen werken aan de klachten binnen het gezin. Op die manier ga je er samen voor zorgen dat het thuis steeds beter gaat. Er zijn verschillende soorten gezinsbehandeling en gezinstherapie. Daarnaast is er speciale begeleiding voor ouders: ouderbegeleiding. In dit artikel lees je meer over gezinstherapie.

Voor wie is gezinstherapie

Gezinstherapie is vooral voor jongeren met psychische klachten en hun ouders. Als er problemen zijn tussen jou en jouw ouders of als jouw klachten zorgen voor veel ruzie met je gezinsleden, dan kan gezinstherapie een aanbeveling voor je zijn. Het kan ook voorkomen dat er veel is veranderd bij jou in huis, zoals een scheiding of het overlijden van een familielid. Therapie kan helpen elkaar beter te begrijpen en het samen af te sluiten.

Wat is gezinstherapie?

Gezinstherapie wordt ook vaak systeemtherapie genoemd. Systeem staat in dat geval voor je omgeving, dus je vrienden, ouders en familie. Jouw gedrag, gevoelens en gedachten hebben invloed op het gezin. En hoe jouw gezin met jou omgaat, heeft weer effect op jou. Als het niet goed gaat met jou of iemand uit het gezin, dan helpt het om samen therapie te volgen en te leren hoe jullie samen jullie situatie kunnen verbeteren.

Wat leer je bij gezinstherapie?

Hoe is de communicatie binnen het gezin? Wat hebben de problemen die binnen het gezin spelen voor invloed op jou of je gezinsleden. Hoe kunnen jullie er samen aan werken dat het weer beter gaat thuis. Deze vragen staan centraal bij gezinstherapie. De gezinstherapeut ondersteunt jullie hierbij en stelt jullie deze vragen. Samen ga je onderzoeken hoe jullie met elkaar omgaan, wat jullie gewoontes zijn en wat dit te betekenen heeft. Dat doe je door met elkaar in gesprek te gaan en oefeningen te doen, zoals tekenen en spellen te doen. Zo leren jullie waar jullie kracht licht en waar de verdriet en pijn vandaan komt.

Auteur:

This author has published 195 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.