Waar je op moet letten als ondernemer

8 oktober 2018 | Auteur: | Posted in Financieel

Ondernemen geeft de absolute vrijheid om helemaal je eigen ding te doen en daarmee je geld te verdienen, zonder dat je aan iemand boven je hoeft te rapporteren. Je kunt je eigen uren indelen, kiezen voor welke klanten jij wel of juist niet wilt werken, hoe je je werkzaamheden aan gaat pakken en wat voor tarief je daarvoor gaat vragen. Al met al komen er heel wat voordelen bij zelfstandig ondernemen kijken dus! Maar waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. Wees realistisch en zet de antwoorden op een aantal vragen eens op een rijtje voor jezelf. Waar moet je op letten als ondernemer? Hoe zorg je dat je valkuilen ontloopt en alles netjes op de rit houdt op jouw pad naar succes?

Houd je administratie bij

De administratie is meestal niet één van de meest favoriete klussen onder ondernemers. Toch is het aan te raden deze van begin af aan strak bij te houden. Schakel goede hulptools in en geef een goed registratieformulier vorm hoe jij je geld verdient, welke kosten je maakt en wat jij bijvoorbeeld terug kunt vragen bij de Belastingdienst. Bewaar alle bonnetjes en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk registreert. Daardoor kan je bij aangifte of controle zelf of door de accountant alles goed laten uitzoeken en precies terugvinden wat je waarmee bedoelde.

Ga secuur en serieus om met facturen

Naast de administratie is factureren voor sommige ondernemers ook geen favoriete activiteit. Neem hier wel de tijd voor (of besteed het uit aan iemand die er verstand van heeft). Met facturen zorg jij voor brood op de plank. Zorg er niet alleen voor dat de facturen alle benodigde informatie van jou en je klant bevat, maar check ook of ze binnen het betalingstermijn worden voldaan. Zet een systeem op waarmee je dit goed bijhoudt en waar nodig direct een herinnering uit kunt sturen. Het zou zonde zijn als je euro’s misloopt voor een klus, omdat een klant te laks is om te betalen. Schakel eventueel debiteurenbeheer in om te zorgen dat er betalingsherinneringen worden gestuurd en de facturen worden voldaan. Extern debiteurenbeheer kan hier soms net wat beter het overzicht in bewaren.

Neem verantwoording met verzekeringen

Als ondernemer moet je een aantal zaken zelf regelen om goed verzekert te zijn. Bedenk bijvoorbeeld eens wat er gebeurd als je plotseling (deels) arbeidsongeschikt raakt? Wat doe je met je oudedagsvoorziening? Ga je pensioen opbouwen of zelf iets opzij zetten? Het zijn zaken waar je in eerste instantie misschien niet aan wilt denken, maar er kunnen altijd onvoorziene dingen gebeuren waardoor je leven in een klap heel anders kan gaan lopen. Sluit dus waar je kan verzekeringen af en zorg voor een goed (financieel) vangnet.

 

Reacties uitgeschakeld voor Waar je op moet letten als ondernemer

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.