Vier tips om problemen in je bedrijf aan te pakken

9 april 2019 | Auteur: | Posted in Financieel

Je hebt een eigen bedrijf en je weet even niet meer hoe het financieel verder moet. Of je werkt in loondienst, maar je kunt je draai op werk niet vinden. Je hebt ruzie met de buren over het aangrenzende hekwerk en je wordt het maar niet eens met elkaar. Hoe los je bovenstaande problemen op? Hieronder vind je vier tips hoe je jouw probleem aan moet pakken.

Wat is het probleem precies?

Soms is het moeilijk vast te stellen wat het probleem precies is omdat er allerlei randoorzaken en gevolgen mee samen hangen. Probeer terug te gaan naar de kern. Wat is precies het probleem? Probeer de gevolgen en oorzaken uit te schrijven, ook de randzaken noteren kan meehelpen om er achter te komen waar het aan ligt. Op die manier kun je echt het probleem aanpakken, als je deze eenmaal hebt gevonden.

Welke partijen zijn betrokken?

Stel je voor: je hebt een probleem met de buurman, omdat hij coniferen wil plaatsen op de scheidingslijn van jullie tuinen. Jij wil liever een hek zien in de achtertuin als jij uit het raam kijkt. De probleemstelling is dan als volgt: de buurman wil coniferen en ik ben het daar niet mee eens. De betrokken partij is in dit geval de buurman. In complexere, bijvoorbeeld, financiële vraagstukken kunnen de betrokken partijen ook de stake holders, het bestuur en andere afdelingen.

Verplaatsen in een ander

Het probleem is gedetecteerd en diegenen die ook te maken met het probleem zijn vastgesteld. Het probleem oplossen kan een lastige klus zijn, omdat iedere partij andere belangen heeft. Daarom kan het helpen om, voordat je een oplossing bedenkt, je te verplaatsen in de andere partij. Op die manier kom je vaak eerder tot een effectieve oplossing, aangezien je nu rekening kunt houden met dat ene elementje wat voor diegene zo belangrijk is. Op deze manier komt ook Cannock Chase tot efficiënte en effectieve oplossingen.

De oplossing

Bedenk verschillende oplossingen en schrijf deze opties op. In het gunstigste geval kun je er met iemand over brainstormen. Zo niet, gebruik dan een flip over zodat je meer overzicht krijgt over de probleemstelling. Probeer namens elke belanghebbende partij op te schrijven wat volgens hen de oplossing is. Op die manier kun je oplossingen makkelijker combineren met elkaar zodat je uiteindelijk tot de juiste oplossing komt, waar iedere partij het mee eens zou kunnen worden.

Reacties uitgeschakeld voor Vier tips om problemen in je bedrijf aan te pakken

Auteur:

This author has published 197 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.