Hoe ga je om met wanbetalers?

7 december 2016 | Auteur: | Posted in Financieel, Geld

Helaas komt het regelmatig voor dat een klant een rekening niet heeft betaald. Dit kan overigens ook voor een opdrachtgever gelden. Ondanks dat je al menig keer een herinnering hebt gestuurd, maar de betaling nog altijd niet voldaan is. De vraag is dan ook: Hoe ga je om met wanbetalers?

Controle bij het BKR

Voordat er zaken gedaan gaan worden is het verstandig om een risicoanalyse toe te passen op diegene. Dit kun je eenvoudig doen door het BKR te raadplegen of hij of zij betalingsachterstanden heeft. Als zelfstandig ondernemer heb je zelf ook de mogelijkheid om je aan te sluiten bij het BKR.

Datum en betalingstermijn

Een sterk en duidelijk contract kan uitkomst bieden omdat je juridisch gezien sterk in je schoenen staat. Bij een factuur aanmaken is het altijd verstandig om een datum op de factuur te zetten, wat eveneens geldt voor een afgesproken betalingstermijn. Wanneer er na de afgesproken termijn nog geen bedrag is binnengekomen en de situatie escaleert dan kan er een incassobureau of deurwaarder worden ingeschakeld.

Kies voor een persoonlijke benadering

Wanneer na een week nog niet betaald is kan je de klant telefonisch gaan benaderen. Met deze persoonlijke manier van benaderen is de kans op een snelle incasso groter. Vraag naar de reden van de achterblijvende betaling, maar doe dit altijd op een nette en beleefde manier. Is er twee weken na de herinnering nog niet betaald dan wordt het tijd voor een directe aanpak. Je dringt erop aan om de betaling binnen vijf dagen te voldoen. Vermeld erbij dat het noodzakelijk is om verdere stappen te nemen indien er niet betaald wordt.

Schakel een incassobureau in

Wanneer je na deze vijf dagen nog geen reactie hebt ontvangen is het tijd om een incassobureau zoals bijvoorbeeld Cannock Chase in te schakelen. Het incassobureau zal de zaak verder voor je in behandeling nemen. Een dagvaarding is tenslotte het laatste middel wat ingezet kan worden, waarbij de debiteur voor het gerecht moet verschijnen. Dit kan voor de debiteur hoge kosten met zich mee brengen, maar soms is het de enige uitweg die nog mogelijk is. Hoe ga je om met wanbetalers moet soms dan ook op een harde en consequente manier aangepakt worden.

Reacties uitgeschakeld voor Hoe ga je om met wanbetalers? Tags: ,

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.