Geld besparen op verlichting

13 april 2015 | Auteur: | Posted in Financieel

Besparen kun je op verschillende manieren doen maar één van de grootste kostenposten, zeker voor bedrijven, is toch wel energie. Hier valt veel op te besparen. Op het gebruik van bijvoorbeeld machines en computers, verwarming en natuurlijk de verlichting. Verlichting staat bij bedrijven namelijk ook meerdere uren per dag aan. Als je dan verouderde armaturen hebt dan kun je hier hoge kosten door hebben. Een opkomst van de laatste jaren zijn de energiezuinige LED’s die de oudere lampen vervangen.

LED

Een LED is een ‘Light Emitting Diode’. Het is een halfgeleider die licht uitstraalt op het moment dat er elektriciteit doorheen gaat. LED’s zijn klein en brengen zelf niet zoveel licht op. In de huidige verlichtingsarmaturen die gebruikt worden zitten meerdere LED’s die op een printplaat zijn gemonteerd om genoeg lichtopbrengst te bieden. LED’s zijn tegenwoordig in alle kleuren te verkrijgen en ook het warme wit is mogelijk. Zo is de verlichting die van LED afkomst niet meer kil.

Met LED lampen is het mogelijk om veel te besparen op de energiekosten. Ze verbruiken namelijk veel minder om toch genoeg lichtopbrengst te hebben. De aanschafprijs van LED ligt wel hoger dan van de normale gloeilampen of TL-lampen, maar de levensduur maakt dit meer dan goed. LED lampen gaan veel langer mee dan gloeilampen en spaarlampen. Dus ook al zijn de aanschafkosten hoger, tijdens de levensduur van de LED lampen zou je normale lampen vaker moeten vervangen.

Lichtplan

Ook als je gaat overstappen naar LED verlichting is het, zeker voor bedrijven, aan te raden om een verlichtingsplan op te stellen. Hiermee is het mogelijk om ervoor te zorgen dat elk armatuur zijn functie heeft en de lichtopbrengst zo groot mogelijk is. Het is mogelijk om bijvoorbeeld Fagerhult een verlichtingsplan op te laten stellen, maar ze hebben ook een tool ontwikkeld die je kunt gebruiken om zelf een lichtplan te maken. Voor meer informatie over de verschillende toepassingen van LED of het opstellen van een verlichtingsplan kun je op de website van Fagerhult terecht op:

http://www.fagerhult.com/nl

Auteur:

This author has published 203 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.