Ben jij een grootverbruiker van gas?

28 juni 2017 | Auteur: | Posted in Financieel

Door een zakelijk energiecontract af te sluiten, kun je veel geld besparen als ondernemer. Niet alleen omdat je met zakelijke energie van fiscale voordelen profiteert, maar ook zeker omdat je als grootverbruiker van energie vaak lagere energietarieven mag betalen. Wil jij een zakelijk energiecontract afsluiten, maar weet je niet zeker of je een grootverbruiker van gas bent? Lees dan in dit artikel wanneer je officieel tot de categorie grootverbruik gas wordt gerekend als ondernemer met een eigen bedrijf.

Wanneer ben je een grootverbruiker van gas?

Sommige mensen denken dat alle ondernemers standaard tot de categorie grootverbruik gas worden gerekend. Dit is niet het geval. Grootverbruikers van gas moeten namelijk aan enkele voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden worden beschreven in de Elektriciteitswet.

Volgens de Gaswet ben je een grootverbruiker van gas als je een aansluiting hebt die groter is dan 3×80 Ampère. Je kunt dit eenvoudig controleren op de gasaansluiting in jouw bedrijfspand. Verder ben je grootverbruiker volgens de Nederlandse Gaswet als je een gasmeter hebt die groter is dan G25. Of dit het geval is, wordt tevens aangegeven op de gasaansluiting die je gebruikt.

Grootverbruiker? Check je aansluiting

De gemakkelijkste manier om te controleren of je een grootverbruiker bent of niet, is door jouw gasaansluiting te controleren. Zoals je in bovenstaande alinea hebt gelezen, moet jouw aansluiting aan diverse voorwaarden voldoen om tot de categorie grootverbruiker gerekend te worden. Door jouw aansluiting eens onder de loep te nemen, kom je er vanzelf achter of je wel of niet aan deze voorwaarden voldoet.

Heb je jouw aansluiting onderzocht, maar weet je nog steeds niet of je wel of geen grootverbruiker bent? Dan kun je contact opnemen met jouw energieleverancier. Je energieleverancier kan je namelijk precies vertellen wat voor aansluiting je hebt en of je met deze aansluiting wel of geen grootverbruiker bent. Heb je geen verstand van gasaansluitingen, dan is dit een gemakkelijke manier om te achterhalen of je een groot- of kleinverbruiker bent.

Geen grootverbruiker? Neem dan kleinverbruik zakelijke energie

Je hebt je gasaansluiting gecontroleerd en moet concluderen dat je volgens de Nederlandse Gaswet geen grootverbruiker bent. Dit betekent gelukkig niet dat je nu aangewezen bent op een particulier energiecontract voor jouw bedrijf. Binnen de mkb branche kun je namelijk ook een zakelijk contract afsluiten als je een kleinverbruiker bent. In dit geval sluit je geen zakelijk contract voor grootverbruikers af, maar neem je een zakelijk contract voor kleinverbruikers. De meeste energieleveranciers met zakelijke energiecontracten, bieden beide soorten zakelijke contracten aan.

Heb je een eigen bedrijf, dan kun je altijd een zakelijk energiecontract mkb afsluiten. Dit is zelfs mogelijk als je geen eigen bedrijfspand hebt, maar vanuit je eigen woning werkt als ondernemer. In dit geval sluit je een zakelijk energiecontract af en reken je een deel van de totale energiekosten als zakelijke energiekosten. Voor dit deel van de energiekosten profiteer je van fiscale voordelen. De overige kosten betaal je als particulier.

Reacties uitgeschakeld voor Ben jij een grootverbruiker van gas?

Auteur:

This author has published 195 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.