Rijangst: niet langer een taboe
Het fenomeen rijangst is niet langer een taboe. Voorheen werd angst om het besturen van een auto of een ander voertuig niet als een serieus probleem gezien, maar tegenwoordig is er daadwerkelijk aandacht voor rijangst. Personen die lijden aan rijangst kunnen niet alleen na het behalen van het rijbewijs terecht voor hulp, maar ook al vroegtijdig. Namelijk tijdens het volgen van een rijopleiding. Meer weten over rijangst en de hulp die er tegenwoordig vroegtijdig voor is? Lees dan snel verder!
Wat is rijangst?
Simpel gezegd zijn personen met rijangst angstig wanneer zij een voertuig besturen of bijrijder zijn. De angst die deze personen voelen is overmatig en belemmerd hen tijdens bijvoorbeeld het autorijden. Naar verluidt lijden er in Nederland 800.000 tot 1 miljoen mensen aan een vorm van rijangst. Opvallend is dat het overgrote merendeel van de vrouwen last heeft van deze angst.
Hoe krijg je rijangst?
Een van de meest gestelde vragen over het fenomeen rijangst is hoe deze angst ontstaat. Helaas is er op deze vraag geen eenduidig antwoord. In sommige gevallen was de rijangst bij personen al aanwezig en in andere gevallen is de angst ontstaan door bijvoorbeeld een nare ervaring tijdens het rijden.
Een mogelijke oorzaak van angst voor rijden is het meemaken van een incident. Ook psychologische problemen kunnen ervoor zorgen dat rijangst ontstaat. Verder zijn de wat extremere vormen van faalangst en angststoornissen mogelijke oorzaken van angst tijdens het rijden.
Tot slot kunnen trauma’s leiden tot deze angst. Wanneer iemand betrokken is geweest bij een verkeersongeval, heeft hij of zij een grote kans om het ongeval te blijven herbeleven. Dit leidt tot een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS), waardoor iemand de plaats van het ongeval vermijdt en een vorm van rijangst krijgt.
Naast deze mogelijke oorzaken speelt ook onzekerheid een grote rol bij angst voor rijden. Wanneer iemand onvoldoende ervaring en routine op de weg heeft is er een verhoogde kans op onzekerheid en angst voor het rijden. Dit is bij 85% van de mensen met rijangst het geval.
Een speciale rijopleiding
Zoals je net hebt kunnen lezen ontstaat rijangst niet altijd na het behalen van je rijbewijs. Door psychologische problemen, faalangst of angststoornissen en onzekerheid kun je ook bang zijn om een auto te besturen tijdens het volgen van een rijopleiding. Herken jij jezelf in het stukje ‘’Wat is rijangst”? Dan kan het voor het succes van jouw rijopleiding en het beperken van de gevolgen van de angst voor jouw toekomst verstandig zijn om een rijopleiding bij Autorijschool Pompert te volgen. Deze rijschool is gespecialiseerd in onder andere faalangst. Door vroegtijdig te erkennen dat je last hebt van angst voor rijden kunnen de ervaren rijinstructeurs jou helpen je angst te overwinnen. Naast een speciale rijopleiding zijn er ook speciale rijexamens voor angstige personen. Het faalangstexamen is hier een voorbeeld van.
Auteur: sannevermeulen
This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.