Opnieuw werk vinden

6 november 2015 | Auteur: | Posted in Opleidingen

Het gaat bijna nergens anders meer over. Bedrijf X gaat 650 mensen ontslaan door middel van reorganisatie om de kosten te drukken. Of bedrijf Y wordt overgenomen waardoor dubbele functies worden geschrapt. Het lijkt alsof er steeds meer banen verdwijnen dan dat er nieuwe bijkomen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er ongeveer 650.000 Nederlanders werkeloos zijn waarvan ongeveer de helft langer dan een jaar thuis zit. Opnieuw werk vinden blijkt erg lastig. Veelal worden er jongere mensen aangenomen omdat zij simpelweg goedkoper zijn. Maar goedkoper wil natuurlijk niet altijd zeggen dat het ook beter is. Mensen met ervaring zijn nodig om de onervaren aan te sturen.

Sollicitatie plicht

Zodra je een WW-uitkering hebt zul je verplicht moeten solliciteren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je op je gemakje thuis gaat zitten niksen. Je moet actief zoeken naar een nieuwe baan. In sommige gevallen kun je hier echter vrijstelling voor krijgen. Zo hoef je niet te solliciteren wanneer je 64 jaar of ouder bent of op geldige voorwaarden op vakantie bent. Het starten van een eigen bedrijf onder toestemming van het UWV geldt ook als vrijstelling.

Als je werkt op proefbasis hoef je tevens ook niet te solliciteren. Soms kun je na de proefbasis bij het bedrijf blijven werken waardoor solliciteren dus onnodig wordt. Wanneer je lichamelijke klachten hebt je je beroep niet meer kunt uitoefenen kun je met toestemming van het UWV een re-integratie traject doorlopen in de vorm van een (deeltijd) opleiding..

Verschillende opleidingen

Wanneer je altijd fysiek zwaar werk hebt verricht en door omstandigheden dit werk niet meer kunt uitvoeren komt vaak een kantoorgerichte baan in beeld. Negen van de tien keer moet je hier voor omgeschoold worden. Het voordeel van dit soort opleidingen is dat je deze vaak op één ochtend of avond in de week al kunt volgen en voltooien. Dit is bij bijvoorbeeld Fabius opleidingen het geval. Over het algemeen kun je deze opleidingen binnen een jaar afronden. Je hebt hier geen vooropleiding voor nodig. Wel moet je voor bepaalde opleidingen eerst een administratieve opleiding of opleiding tot receptionist volgen voordat je verder kunt. Bij deze opleidingen krijg je de basis aangeleerd waarna je je verder kunt specialiseren.

Om opgeleid te worden tot commercieel administratief medewerker zul je zoals zojuist vermeld eerst de opleiding tot administratief medewerker moeten volgen. Bij deze 9 maanden durende opleiding bestaande uit 50 lessen komen een aantal onderdelen aanbod. Je begint met de basis qua toetsenbordvaardigheid en omgaan met Microsoft Office Word, Outlook en Excel. Vervolgens ga je verder met kantoorpraktijk waarbij je je bezig houd met klantgericht werken, baliewerkzaamheden en kantoorvaardigheden zoals omgaan met vertrouwelijke informatie. Hierna ga je dieper in op Microsoft Office Word en Excel en begin je met bedrijfsrekenen en taal.

Na deze 9 maanden ga je je nog een drietal maanden focussen op taken voor de opleiding commercieel administratief medewerker. Hierbij worden je vooral commerciële vaardigheden aangeleerd en leer je om te gaan met klanteninformatiesystemen en het maken van offertes en orders.

Let wel op dat je een opleiding start in overleg met het UWV om problemen te voorkomen en eventueel de opleiding vergoed te kunnen krijgen.

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.