MBO studiekeuze

7 augustus 2015 | Auteur: | Posted in Opleidingen

Na het behalen van je middelbare schooldiplima op VMBO niveau kun je naar het MBO – het middelbaar beroeps onderwijs. De meeste MBO opleidingen bestaan uit 4 leerjaren, na het vierde leerjaar kun je doorstromen naar het HBO als je zou willen. Het is dan wel aan te raden om een vervolgopleiding te kiezen die in de lijn ligt van je vorige opleiding.

Studierichting

Binnen het MBO zijn er verschillende studierichtingen; horeca en toerisme, gezondheid en sport, landbouw en voeding, cultuur en communicatie, samenleving en onderwijs, recht en administratie, economie en bedrijf en techniek en bouwopleidingen. De studierichtingen kunnen de basis leggen om na het afronden van het MBO een HBO opleiding te gaan volgen. Vind je het lastig om een passende studierichting te vinden? Vraag dan op je middelbare school of ze je kunnen helpen met een studiekeuzetest. Door middel van deze test kom je erachter welke beroepen bij je passen. Is werken in de bouw iets voor jou? Of juist iets met toerisme en recreatie? Een uitgebreide studiekeuzetest kan je helpen om de juiste keuze te kunnen maken.

BBL

BBL staat voor beroeps begeleidende leerweg, dit is een beroepsopleiding op MBO niveau in combinatie met werken. Kies je voor BBL? Dan kies je dus voor werken en leren, dit betekent dat je 4 dagen per week werkt en 1 dag per week naar school gaat. Al je geleerde theorie kun je op deze manier meteen in de praktijk brengen en hier word je ook op getoetst bij je werkplek.

BOL

Je hebt naast de mogelijkheid om je opleiding BBL te volgen ook de keuze voor BOL. Bol is de beroepsopleidende leerweg. Je zit dan 5 dagen per week op school en je leert de praktijk door middel van stages. Veel MBO opleidingen hebben een uitgebreid netwerk met contacten om jou aan een goede stageplaats te helpen. Wanneer je een stageplaats hebt gevonden krijg je een stagebegeleider toegewezen die je helpt om je leerdoelen te behalen en om je het vak zo goed mogelijk bij te brengen.

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.