Paardrijden voor amazones: Hoe voorkom je zadelpijn?

17 april 2019 | Auteur: | Posted in Individuele sporten

Al galopperend rijd je over het strand. De wind waait door je haren en vanaf je paard zie je hoe de zon in het water weerkaatst. Wat is paardrijden toch heerlijk. Vooral als je lekker op het paard zit en geen rug-, bekken- of zadelpijn hebt. En zonder pijntjes kunt genieten van de fantastische paardrijrit.

Helaas komt het regelmatig voor dat ruiters wel last krijgen van klachten. Van rug-, bekken- of zadelpijn bijvoorbeeld. En dit kan ervoor zorgen dat paardrijden opeens niet meer zo fijn is. Met deze klachten kun je zelfs bij een dokter of fysiotherapeut belanden, terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Omdat voorkomen beter dan genezen is, geven we je in deze blog een aantal tips. Zo kun je onplezierige klachten voorkomen en ervoor zorgen dat paardrijden genieten blijft.

Tip 1: Zorg ervoor dat je een goede houding aanneemt

Zorg ervoor dat je de juiste houding aanneemt tijdens het paardrijden. Niet te ver naar voren of naar achteren zitten, de bovenbeenspieren aanspannen en de rest van het lichaam ontspannen. Twijfel je of je op de juiste manier op het paard zit? Vraag dan wat paardrijlessen aan. Een instructeur kan je dan de juiste zithouding aanleren en ervoor zorgen dat jouw rijstijl nog wat verbeterd wordt.

Tip 2: Zorg voor de juiste kleding

Draag je de verkeerde kleding? Dan kan dit ervoor zorgen dat de stof gaat knellen. Hierdoor kun je doorrij- en schuurplekken krijgen en dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Om doorrij- en schuurplekken te voorkomen kun je het beste voor een goede rijbroek zonder naden gaan en voor goed passend ondergoed. Ondergoed dat niet te groot of te klein en het liefst goed ademend en vochtdoorlatend is.

Tip 3: Kies voor een goed dressuur- of springzadel

Er zijn verschillende type zadels te koop. Welk type zadel het meest geschikt is, is afhankelijk van waar jij dit zadel voor gaat gebruiken. Ben je een springruiter? Dan kun je het beste voor een springzadel gaan. Ben je een amazone die dressuur rijdt of recreatief? Kies dan voor een dressuurzadel. Door gebruik te maken van het juiste zadel, zit je in een comfortabele houding op je paard.

Supertip

Ben je op zoek naar een nieuw zadel? Kijk dan eens bij Equipe Zadels

Reacties uitgeschakeld voor Paardrijden voor amazones: Hoe voorkom je zadelpijn?

Auteur:

This author has published 45 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.