Luchtbuks kogels kopen

19 januari 2017 | Auteur: | Posted in Individuele sporten

Luchtbuks kogels kopen

Veel sportschutters weten niet zo goed welke luchtbuks kogels ze het beste kunnen kopen voor hun luchtdrukwapen. Er zijn veel verschillende merken en veel verschillende soorten. Daarom geven we je een handige uitleg zodat hij voortaan precies weet welke je beter niet, of juist wel kunt kopen.

Benamingen

Er zijn veel verschillende benamingen. Zo heten worden luchtbuks kogels ook wel pellets, diabolo’s of gewoon luchtdruk munitie genoemd. Al deze woorden zijn goed en ze komen allemaal op het zelfde neer.

Kaliber

De eerste stap is het bepalen van het juiste kaliber. Zo heb je bijvoorbeeld 4.5 mm (.117), 5 mm (.20), 5.5 mm (.22), 6.35 m (.25) en 9 mm (.357). Binnen deze maten heb je soms en variatie in de kopmaat. ZO kun je ook een 4.52 mm kopen bijvoorbeeld. Om te bepalen welk kogeltje het beste bij jouw luchtbuks past, kun je het beste een testsetje kopen met verschillende tussenmaten.

Vorm van de punt

De tweede stap is het bepalen van de punt. Er zijn verschillende vormen van de punt die ieder zijn eigen toepassingen hebben. We zetten de meest bekende vormen op een rij voor je:

  • Platkop: Kogel die ook wel Match Munitie wordt genoemd. De platte kop geeft een mooi rond gat op de schietkaart.
  • Ronde kop: Kogel met en goede vlucht door aerodynamische eigenschappen en felle inslag. Allround/Field Target toepassingen
  • Kegel: Scherpere punt voor maximale penetratie op je doel. Ideaal voor plinken
  • Hollow Point: Minder penetratie maar een echte sloper door vervorming bij inslag

Dan zijn er nog verschillende merken die verschillende vormen combineren voor een uniek effect.

Materialen

De laatste stap is het bepalen van het juist materiaal. Standaard zijn luchtbuks kogels gemaakt van lood. Lood gaat makkelijk door de loop en heeft een smerende werking omdat het een zacht metaal is. Lood is echter schadelijk voor mens en milieu. Ga je buiten schieten? Dan kun je beter een loodvrije luchtbuks kogel kopen. Deze zijn meestal gemaakt van tin of van aluminium. Bij sommige wedstrijden zijn deze ook verplicht.

Stalen kogels hebben een extra harde inslag maar kunnen schade toebrengen aan je loop!

Zo nu weet je en beetje waar je op kunt letten!

 

Reacties uitgeschakeld voor Luchtbuks kogels kopen

Auteur:

This author has published 3 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.