Tips voor het kopen van motorkleding

15 augustus 2019 | Auteur: | Posted in Accessoires

Eén van de belangrijkste zaken die komen kijken bij het aanschaffen van je eerste motor, is de motorkleding. Want hoewel we nog steeds mannen in spijkerbroek en T-shirt over het asfalt zien racen, zul je begrijpen dat dit allerminst verstandig is. Een ongeluk zit, zeker op de motor, in een klein hoekje en de gevolgen zijn niet te overzien wanneer je jezelf hier niet tegen beschermt. Maar waar moet je precies op letten bij het kopen van motorkleding?

Wat heb je nodig?

Een motoruitrusting bestaat uit diverse onderdelen. Een helm, motorbroek, jas, laarzen en handschoenen zijn van levensbelang. Het nut van een helm kun je je ongetwijfeld voorstellen. Maar waarom zijn ook de andere onderdelen van je uitrusting onmisbaar?

Motorlaarzen

Laten we onderaan beginnen: het schoeisel. Je kunt kiezen tussen motorschoenen of -laarzen, waarbij het van belang is dat ze in ieder geval boven de enkel uit komen en stevig genoeg zijn. Het merendeel van de motorrijders kiest hierbij voor laarzen. Deze dienen te voorkomen dat je enkel breekt in het geval van een ongeluk. Laarzen zijn daarnaast van groot belang ter bescherming van je onderbeen. Bedenk maar eens wat er gebeurt als je onder de motor terecht komt of wanneer je van opzij wordt aangereden…

Motorpak

De motorbroek en -jas zoek je doorgaans tegelijkertijd uit: ze horen bij elkaar. Van groot belang is dat ze prettig zitten. Een pak dat niet soepel zit, beperkt je in je houding op de motor en geeft je geen veilig gevoel. Het moet natuurlijk voorzien zijn van de benodigde beschermers, onder meer op de knieën, de schouders, ellebogen, rug en onderbenen. Een dikke kwaliteit hoogwaardig leer is doorgaans de beste keuze.

Daarnaast hoort een goed motorpak ook warmte vast te houden, wat in de winter natuurlijk erg belangrijk is. Als je verkleumd op de motor zit word je minder wendbaar en neemt de kans op ongelukken toe. Kies daarom een motorbroek die strak om je benen zit. Leer heeft namelijk de eigenschap om enigszins uit te rekken en zich naar je lichaam te vormen. Kies je meteen al voor een maatje groter, omdat dat prettiger zit, dan zal het op termijn juist té groot worden, waardoor de wind vrij spel krijgt.

Handschoenen

De rol van motorhandschoenen mag beslist niet onderschat worden. Wat is het eerste dat je doet wanneer je onderuit gaat met de motor? Juist, je probeert jezelf op te vangen met je handen. Deze komen dus in contact met het asfalt en moeten daarom stevig genoeg zijn om de eerste klap op te vangen. Kies altijd voor lederen handschoenen die enerzijds dik genoeg zijn en anderzijds soepel genoeg voor de bediening van het stuur. Want dat is natuurlijk óók van levensbelang!

Helm

Het belang van een motorhelm hoeft hoogstwaarschijnlijk niet benadrukt te worden. Het meest veilig is de integraalhelm, die je gehele hoofd, inclusief kin, beschermt bij een valpartij. Het nadeel van deze helm kan zijn dat hij wat minder vrijheid biedt en in de zomer warm kan zijn. Een alternatief is dan de zogeheten jethelm, beter bekend als het ‘potje’. Hiermee kun je je verstaanbaar maken terwijl je de helm nog draagt, maar is de kin dus niet beschermt. Een kwestie van hoeveel risico je wilt nemen dus. Een alternatief is overigens nog de systeemhelm, die is uitgerust met een apart kinstuk.

Reacties uitgeschakeld voor Tips voor het kopen van motorkleding

Auteur:

This author has published 45 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.