Tips voor besparing op energiekosten bij verwarming met pelletkachel

25 juni 2019 | Auteur: | Posted in Huis en tuin

Een pelletkachel is erg duurzaam doordat het rendement veel hoger is dan bij een houtkachel, waardoor er veel minder warmte verloren gaat. Het is mogelijk om voor een vrijstaande pelletkachel te kiezen, pelletkachel met kanalisatie en ook CV-pelletkachels. In dit artikel worden drie aandachtspunten genoemd waar je op kan letten om zo duurzaam mogelijk te verwarmen met een pelletkachel.

1. Duurzame pelletkachel aanschaffen

Het begint bij de aanschaf van een pelletkachel, want hier is veel besparing te behalen. Een duurdere variant die aan hogere eisen voldoet zal namelijk eerst meer kosten, maar dit verschil kun je al snel terugverdienen. Zorg dat je bij de aanschaf van een houtkachel kijkt of deze in aanmerking komt voor de Investeringsubsidie duurzame energie (ISDE). Dan weet jij zeker dat deze geïnstalleerd wordt door een gekwalificeerde installateur en voldoet aan de emissievoorwaarden en technische eisen die gesteld worden door de ISDE-subsidieregeling. Deze hebben bovendien een laag minimaal vermogen waardoor bij verbranding zo min mogelijk fijnstof vrijkomt. Klik hier om te kijken voor een pelletkachel.

2. Problemen bij gebruik van kachel op tijd melden

Laat het zo snel mogelijk weten als je opmerkt dat er iets mis is of kan zijn met de pelletkachel. Als de kachel bijvoorbeeld te fel brandt dan is vaak het geval dat er een te grote aanvoer van pellets is. Stel de leverancier dan gelijk hiervan op de hoogte, want dan moeten de instellingen aangepast worden van de kachel. Zo verbruikt je minder pellets en dit kan ook beter zijn voor de levensduur van het apparaat. Ook bij het zwart worden van het ruitje kun je het beste gelijk aan de bel trekken. De verbranding verloopt dan namelijk niet goed en dat gaat ten koste van het rendement.

3. Goed onderhouden van de pelletkachel

Zowel dagelijks onderhoud als jaarlijks onderhoud is er nodig. Dagelijks onderhoud bestaat bijvoorbeeld uit het legen van de branderbak en de aslade. Bij het jaarlijkse onderhoudsmoment wordt de kachel zorgvuldig uit elkaar gehaald om deze schoon te laten maken. De grote onderhoudsbeurt moet door een specialist uitgevoerd worden zodat je zeker weet dat het goed gebeurt. Mocht je namelijk toch wat missen dan kan dit slechte gevolgen hebben voor het verbruik en de veiligheid. Veel pelletkachel fabrikanten verplichten kopers daardoor ook hiertoe in de garantievoorwaarden. Hiervoor kun je een onderhoudscontract ondertekenen zodat dit elk jaar voor jou uitgevoerd wordt.

Reacties uitgeschakeld voor Tips voor besparing op energiekosten bij verwarming met pelletkachel Tags: ,

Auteur:

This author has published 45 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.