Kinderen buiten laten spelen? 5 handige tips!

20 juni 2019 | Auteur: | Posted in Huis en tuin

Het is een ‘probleem’ waar kinderen nauwelijks mee lijken te zitten, maar hun ouders des te meer. Kinderen spelen nauwelijks nog buiten. Liever besteden ze hun tijd achter een scherm. Talloze onderzoeken hebben al aangetoond dat dit de ontwikkeling van een kind maar weinig goed doet. Kinderen krijgen op diverse niveaus te kampen met motorische problemen, de ogen worden slechter en overgewicht ligt op de loer.

Het opmerkelijke is dat veel kinderen juist buitenspelen leuker vinden dan binnen. Maar het lijkt ze steeds meer moeite te kosten om iets te bedenken om te doen buiten. Het lijkt op een vicieuze cirkel: van buitenspelen worden kinderen creatiever, maar juist doordat ze nooit buitenspelen ontberen ze de creativiteit om iets leuks te bedenken om te doen in de frisse lucht. Hoog tijd om ze tóch naar buiten te sturen dus! De volgende tips kunt je hiervoor gebruiken.

Geef het goede voorbeeld

Dit is ontzettend belangrijk. Als je als ouder zelf nauwelijks van de bank af komt en bij thuiskomst meteen de tv aanzet, zal dit weinig motiverend werken voor je kind(eren) om naar buiten te gaan. Zet bij goed weer dus de tuindeuren open en laat zien dat het heerlijk is om buiten te vertoeven.

Het speelgoed naar buiten brengen

Het speelgoed is voor een kind wellicht nog wel belangrijker dan zijn of haar ouders. Je weet als ouder natuurlijk precies wat het lievelingsspeelgoed van je zoon of dochter is. Breng het speelgoed naar buiten, creëer een leuk speelplekje – bijvoorbeeld door een kleed op het gras te leggen – en laat zien dat het buiten minstens zo leuk spelen is als binnen.

Een speeltoestel bouwen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om speciaal speelgoed voor buiten aan te schaffen. Ieder kind zwicht bijvoorbeeld voor een speeltoestel met een glijbaan. Heb je hiervoor de ruimte in de tuin, dan is dit echt een perfect idee. Je kunt zelf proberen er eentje te maken, maar ze zijn ook te verkrijgen bij een specialist als De Houtburcht.

Laten helpen met buitenklusjes

Opmerkelijk maar waar: de klusjes waar jij wellicht bepaald niet vrolijk van wordt, zijn voor je kinderen een feest. Onkruid wieden? Laat je spruit er vooral bij helpen! Kinderen vinden het heerlijk om vies te worden en zien het gewoon als spelen. Ondertussen leren ze bovendien wel in te zien dat het onderhouden van een huis en tuin niet vanzelf gaat. Door kinderen op jonge leeftijd al te laten helpen, zullen ze het als ze groter zijn ook eerder uit zichzelf doen.

Een huisdier voor buiten

Welk kind houdt er nu niet van dieren? Sommige huisdieren kunnen prima buiten vertoeven, wanneer het weer het toelaat. Konijnen en cavia’s zijn hiervoor bijvoorbeeld zeer geschikt. Maak een mooie ren in de tuin, waarin ze voldoende ruimte hebben om rond te rennen. Uw kind zal er dol op zijn!

Reacties uitgeschakeld voor Kinderen buiten laten spelen? 5 handige tips!

Auteur:

This author has published 45 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.