Negenstappenplan voor het kopen van een woning

9 mei 2019 | Auteur: | Posted in Huis

Woning kopen in Zwolle? Dat kan een flinke uitdaging zijn! Met dit negenstappenplan ben je perfect voorbereid op het kopen van je eerste woning.

Stap 1: Begin je zoektocht op tijd

Begin zo snel mogelijk met het bekijken van woningwebsites en doorspitten van kranten en tijdschriften. Noteer de huizen waarin je mogelijk geïnteresseerd bent en bekijk hoe lang ze al te koop staan. Houd ook rekening met eventuele wijzigingen in de vraagprijzen. Dit geeft je een idee van de woningtrends in specifieke gebieden.

Stap 2: Bepaal wat voor bod je je kunt veroorloven

Hypotheekverstrekkers bevelen over het algemeen aan niet meer dan drie tot vijf keer je jaarlijkse huishoudinkomen te rekenen als maximale prijs voor een woning. Hierbij gaan ze ervan uit dat je ongeveer 20% van de verkoopprijs als aanbetaling kunt voldoen en je verder niet of nauwelijks met schulden kampt.

Stap 3: Voer een eerste oriënterend hypotheekgesprek

Voordat je op zoek gaat naar een woning, moet je natuurlijk weten hoeveel je te spenderen hebt. De beste manier om dat te doen is door een oriënterend hypotheekgesprek te voeren. Hiervoor dien je enige financiële informatie aan je hypotheker te verstrekken, zoals je inkomsten en de hoeveelheid spaargeld en eventuele aandelen en beleggingen die je bezit.

Stap 4: Vind de juiste makelaar

Makelaars zijn belangrijke partners bij het kopen of verkopen van een woning. Ze kunnen je voorzien van nuttige informatie over huizen en buurten die niet gemakkelijk toegankelijk is voor het publiek. Hun kennis van het gehele aan- en verkoopproces, onderhandelingsvaardigheden en bekendheid met het gebied waarin je wilt wonen, kunnen zeer waardevol zijn.

Stap 5: Bekijk je droomhuis en doe een bod

Begin met het verkennen van huizen in jouw prijsklasse. Het kan handig zijn om notities te maken van alle huizen die je bezoekt. De kans is namelijk groot dat je er meerdere bezoekt en uiteindelijk moet wikken en wegen. Het kan moeilijk zijn om alles te onthouden, dus wellicht kun je aanvullende foto’s maken. Ben je ervan overtuigd dat dit zomaar je woning zou kunnen worden? Dan breng je een bod uit.

Stap 6: Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Over het algemeen is de hoogte van je bod afhankelijk van een bouwkundige keuring. Een expert stelt vast of er sprake is van structurele schade en verborgen gebreken. Te denken valt aan lekkages, houtrot en ander achterstallig onderhoud. Samen met het taxatierapport is dit bepalend voor de realistische waarde van een woning.

Stap 7: Laat de woning taxeren

Je hypotheekverstrekker zal naar een onafhankelijk taxatierapport vragen, wanneer je hebt besloten een hypotheek aan te vragen. Zo kan bepaald worden of de prijs die je voor de woning wilt betalen marktconform is. Deze taxateur is onafhankelijk en werkt dus noch voor de makelaar van de kopende, noch voor die van de verkopende partij. Middels een onafhankelijke taxatie in Zwolle ben je ervan verzekerd dat je een eerlijke prijs betaalt voor je huis.

Stap 8: Maak het papierwerk in orde

Je kunt je vast voorstellen dat er veel papierwerk komt kijken bij het kopen van een huis. Dit wordt afgehandeld door de notaris, die onder meer bevestigt dat de verkoper de rechtmatige eigenaar is van het huis dat u koopt.

Stap 9: Sluit de koop

Bij het sluiten onderteken je de koop-, leverings- en hypotheekakte. Het duurt meestal een aantal dagen voordat je lening wordt geactiveerd door de hypotheekverstrekker, nadat het papierwerk is overhandigd. Zodra het bedrag is overgeschreven ben je klaar om te verhuizen naar je nieuwe stekje.

Reacties uitgeschakeld voor Negenstappenplan voor het kopen van een woning

Auteur:

This author has published 44 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.