Het gemak van een elektrische kachel

20 december 2016 | Auteur: | Posted in Huis

Een elektrische kachel wint steeds meer aan populariteit. Dit komt omdat mensen steeds energiebewuster aan het worden zijn. Dat wil overigens niet zeggen dat de energie die een elektrische kachel produceert goedkoper is dan die van gasverwarming. De elektrische kachel past in het totaalplaatje van de energiebewuste consument. Steeds meer mensen kiezen ervoor om alleen de woonruimte te verwarmen door de CV. Nadeel hiervan is dat het in andere ruimtes, bijvoorbeeld de badkamer, koud is. Hier komt de elektrische kachel om de hoek kijken. Zo kun je in ‘no time’ de badkamer op een aangename temperatuur krijgen ‘s ochtends zonder de verwarming nutteloos de hele nacht aan te laten. Er zijn veel varianten elektrische kachels.

Straalkachel

De eerste in de rij is de straalkachel. Een straalkachel straalt warmte uit wanneer er stroom doorheen loopt. Dit lukt pas goed als de kachel flink warm is. De warmtestraling is vergelijkbaar met die van de zon. Dichtbij de kachel is het lekker warm, maar wanneer je een paar stappen wegloopt sta je meteen in de kou. Een straalkachel zie je vaak terug op terrassen en slecht geïsoleerde ruimtes.

Ventilatorkachels

Een veel gebruikte elektrische kachel is de ventilatorkachel. Deze produceert warmte door elektrische weerstand waarna een ventilator de warme lucht de ruimte in blaast. De temperatuur van de kachel hoeft in tegenstelling tot een straalkachel niet extreem op te lopen voordat hij de ruimte gaat verwarmen. Dit komt door de ventilator. Een enkele ventilatorkachel zwenkt automatisch, zodat de warmte beter verspreid wordt. In tegenstelling tot de andere types elektrische kachels produceert de ventilatorkachel geluid en tocht bij het verwarmen. Dit wordt vooral in een slaapkamer als niet prettig ervaren.

Convectorkachel

Een convectorkachel is een grote jongen in vergelijking met de vorige twee elektrische kachels. Hij is een stuk groter en zwaarder. De lucht stroomt bij een convectorkachel op natuurlijke wijze langs een verhit warmte-element. Hierna stijgt de verwarmde lucht op. De koude lucht maakt daarna steeds meer plaats voor de warme lucht. Zo ontstaat een natuurlijke ventilatie die geleidelijk de hele ruimte verwarmt. Een nadeel is dat het opwarmen van de lucht een stuk langzamer gaat in tegenstelling tot een ventilator- of straalkachel.

Keuze maken tussen varianten elektrische kachel

Waar moet je precies op letten bij het kiezen van een geschikte elektrische kachel? Let er allereerst op dat een draagbare kachel handig is maar dat je hem wel moet kunnen optillen. Neem dus geen zware als je moeite hebt met tillen. Ga daarnaast na of er rekening is gehouden met het feit dat je de kachel kunt verplaatsen als hij warm is. Bij sommige ontwerpen is hier geen rekening mee gehouden. Een timer is ook erg handig, zo hoef je niet steeds handmatig de kachel in en uit te schakelen. Sommige ventilatorkachels hebben ook een koudeluchtfunctie die ideaal is in de zomer. Zo kun je deze kachel het hele jaar door gebruiken. Laat je tot slot altijd adviseren door een specialist. Bijvoorbeeld Spirototaal uit Nijmegen.

Reacties uitgeschakeld voor Het gemak van een elektrische kachel Tags: , , ,

Auteur:

This author has published 50 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.