Wat is letselschade?

13 maart 2014 | Auteur: | Posted in Gezondheid

Letselschade is lichamelijk en/of geestelijke schade die een natuurlijk persoon ondervindt als hij of zij betrokken is bij een ongeval. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een ongeval tijdens het werk, een ongeval in het verkeer, mishandeling, een ongeval tijdens het sporten of tijdens het klussen. Maar ook bijvoorbeeld een medische fout. In het wetboek staat in het kort samengevat dat letselschade lichamelijk of geestelijk letsel is dat door een ander veroorzaakt is en kan leiden tot immateriële schadevergoeding of smartengeld. Dit staat beschreven in art. 81 Boek 8 Burgerlijk wetboek.

 

Verjaring van de zaak

Recht op letselschade is niet onbeperkt houdbaar. Hier dient rekening mee gehouden worden. Er geldt namelijk een verjaringstermijn van 20 jaar. Als bekend is geworden dat er schade is geleden dan wordt de verjaringstermijn sterk verkort. Dan is de verjaringstermijn geen 20 jaar, maar 5 jaar. Dit staat beschreven in art. 3:310 lid 1 van het burgerlijk wetboek. Een uitzondering hierop is letsel- en overlijdensschade dat ontstaan is door milieuschade en het blootstellen aan gevaarlijke stoffen.  De verjaring is dan geen 20 jaar, maar 30 jaar. Deze langere verjaringstermijn staat beschreven in art. 3:310 lid 2 BW en de gevaarlijke stoffen staan beschreven in art. 6:175 BW.

 

Afhandeling van de zaak

Of je lang moet blijven procederen is altijd een lastige keuze. Het is namelijk maar de vraag of de schikking wel voldoende is. Het kan bijvoorbeeld zomaar zijn dat door het opgelopen letsel  de klachten sterker worden naarmate de jaren verstrijken. Daarom is het vaak verstandig om een voorbehoud in de zaak op te laten nemen. In dit voorbehoud moet zijn opgenomen dat er bij toenemende klachten de mogelijkheid blijft bestaan om de letselschade zaak te heropenen. In de praktijk willen verzekeraars zo min mogelijk of geen enkel voorbehoud opnemen in een letselschadezaak. Als de zaak tot de eindafhandeling komt is het belangrijkste moment voor de zaak aangebroken. Als de besluiten eenmaal genomen zijn kun je als letselschade slachtoffer immers niet meer terecht bij de verzekeraar. Of er moet zoals eerder genoemd een voorbehoud in het vonnis zijn opgenomen. Voor de afhandeling is het van belang dat er gekeken wordt of alle schade componenten in de eindregeling meegenomen zijn en of het aanbod dat op tafel ligt wel voldoende is voor de schade.

Auteur:

This author has published 154 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.