Vuurwerk, wat is het precies?

18 november 2015 | Auteur: | Posted in Gezondheid

Vuurwerk is in Nederland zeer populair, voornamelijk om oud en nieuw mee te vieren. Maar wat is vuurwerk eigenlijk precies en waar komt het vandaan?

Vuurwerk bestaat uit een omhulsel, met daarin verschillende chemische stoffen. Deze stoffen zorgen bij ontsteking  voor de effecten waar wij vuurwerkliefhebbers zo dol op zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geluid, rookvorming, licht en/of beweging.  Vuurwerk bevat altijd een oxidator en een reductor. Om de mooie, kleurrijke effecten van het vuurwerk te realiseren, worden er vervolgens verschillende stoffen toegevoegd. Natrium geeft een gele kleur, magnesium wit, koper groen/blauw, kalium rood/ violet, barium wit/ groen, strontium dieprood, en calcium steenrood/ geel. Op de exacte chemische samenstellingen van vuurwerk zal ik maar niet in gaan, voordat we mensen op verkeerde ideeën brengen. Zelf vuurwerk maken is namelijk levensgevaarlijk.

Ondertussen is vuurwerk een  belangrijk onderdeel geworden van de Nederlandse traditie rondom oud en nieuw. Het eerste vuurwerk is echter ver hiervandaan ontstaan, namelijk in China. Vuurwerk wordt in China al eeuwen gebruikt als een religieus middel om boze geesten te verjagen. Een leuk feitje is dat verreweg het meeste vuurwerk nog steeds in China met de hand geproduceerd wordt. Dit wordt in veilige verpakkingen verscheept naar vele landen, waaronder Nederland. Via vele verkooppunten wordt het vuurwerk vervolgens verkocht aan de consument.

Wanneer je dit jaar weer de show wilt stelen, kan je zelfs een paar leuke feitjes vertellen over wat vuurwerk precies is en waar het vandaan komt. Je vrienden zullen je vast verbaasd aankijken als je verteld dat die dieprode kleur door de stof strontium komt. Nu al benieuwd waar je dit jaar het Beste vuurwerk IN jouw regio kan kopen? Klik dan even op één van de links en je vindt een geschikt verkooppunt bij jou in de buurt, of het nou gaat om vuurwerk met het effect van strontium of kalium, het betse vuurwerk vindt je hier!

Auteur:

This author has published 2 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.