Thuiszorg, alles wordt anders.

31 maart 2015 | Auteur: | Posted in Gezondheid

Iedereen hoort er natuurlijk over, alles gaat veranderen in de zorg en dan met name in de thuiszorg. Door de recentelijk aangekondigde bezuinigingen en wetswijzigingen hebben zorginstellingen het moeilijker dan ooit. Hierdoor zijn er al faillissementen en staan er weer veel mensen op straat. Gemeenten draaien nu voor veel kosten op omdat het rijk flink wilt besparen. Maar deze veranderingen brengen natuurlijk problemen met zich mee. Het wordt moeilijker dan ooit om goede thuiszorg te regelen, want er moet aan allerlei voorwaarden worden voldaan. En bij wie moet je nu eigenlijk zijn? Het wordt alleen maar lastiger om erachter te komen. Maar het moet gezegd worden, er zijn niet alleen maar negatieve veranderingen in de (thuis)zorg. Innovatieve oplossingen zorgen ervoor dat er nieuwe hulpmiddelen worden ontwikkeld die ervoor zorgen dat mensen meer zelfstandig kunnen worden. Het nieuwste hulpmiddel welke volgend jaar op de markt komt is een zorgrobot. Deze op afstand bestuurbare robot kan allerlei huishoudelijke taken uitvoeren en het is de bedoeling dat deze over acht jaar volledig zelfstandig zijn werk kan doen.

Concurrentie

De komst van de nieuwe robot en andere hulpmiddelen wordt niet als directe concurrentie gezien. Personeel vindt het geen probleem, er zullen altijd taken blijven die alleen maar door mensen uitgevoerd kunnen worden. Voor deze taken is er tijd genoeg als hulpmiddelen als de zorgrobot andere taken op zich neemt. Dan ligt de focus van de thuishulpmedewerk(st)ers op de belangrijkste werkzaamheden die niet overgenomen kunnen worden. Hierdoor zal de concurrentie voorlopig nog niet zo groot zijn en hoeven de thuishulpmedewerk(st)ers zich niet direct zorgen te maken.

Toekomst

Het is moeilijk voorspellen wat de toekomst zal brengen. Elk kabinet brengt weer veranderingen met zich mee. En deze veranderingen zijn lang niet altijd positief voor degene waar het allemaal om draait, de hulpbehoevenden. Het lijkt wel of deze groep bij het op papier zetten van de veranderingen vergeten wordt. Terwijl dit toch echt de belangrijkste groep is. Maar voor medewerkers van zorginstellingen zoals ZuidZorg is het ook altijd spannend. Ze hebben, in tegenstelling tot collegae van andere zorginstellingen nog wel een baan. Maar op wanneer komt het moment dat ook hun moeten vrezen?

Auteur:

This author has published 202 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.